Ploieștiul a cunoscut, în ultimele trei ediții ale topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, mărirea și decăderea. În prima ediție a clasamentului, publicată în 2013, „orașul aurului negru” se clasa pe locul al patrulea. Era vremea în care în parcurile industriale din oraș, în special Ploiești West Park și Ploiești Industrial Park, veneau marile companii din domeniul producției de echipamente pentru industria petrolieră, al fabricării produselor pentru care sunt folosite produse petroliere ca materie primă, precum și din alte ramuri economice. Câteva nume: Lufkin Industries, Honeywell, Schlumberger, Unilever, British American Tobacco, OTZ Logistics, Halliburton, Alka, Baumix, Cameron International, Kaufland, Oscar Downstream, Toro.
VEZI PE CE LOC S-A POZIȚIONAT PLOIEȘTI ÎN 2015
Apropierea de București, oraș legat de Constanța, una dintre porțile importante de ieșire pentru mărfurile produse la Ploiești, prin Autostrada Soarelui, era unul dintre motivele pentru care companiile preferau Ploieștiul. Un alt motiv a fost reprezentat de facilitățile oferite de statul român acestor companii.
În ediția din 2014 a topului, Ploieștiul își păstra poziția, devansând orașe precum Constanța, Oradea sau Sibiu. Investitițiile continuau: Coca-Cola, Cora, AFI Europe România, NEPI sunt doar câteva companii care au inaugurat fabrici și centre comerciale în acea perioadă în Ploiești. În aceste condiții, vestea arestării preventive a primarului Iulian Bădescu, în martie 2015, a picat cum nu se poate mai prost pentru dezvoltarea mediului de business local. Efectele acestei arestări s-au văzut și în ediția de anul trecut a topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, Ploieștiul situându-se pe locul 11.
VEZI CARE SUNT CELE MAI COOL ORAȘE ȘI LOCALITĂȚI DIN ROMÂNIA
Pe parcursul anului trecut, lucrurile au reintrat într-un oarecare normal: Iulian Bădescu a fost eliberat sub control judiciar, iar orașul este administrat de viceprimarul Cristian Mihai Ganea. Ploieștiul a revenit, în ediția din acest an a clasamentului, printre cele mai bune zece orașe pentru afaceri din România. În top 10 cele mai valoroase companii din județul Prahova se regăsesc patru firme cu activități în domeniul petrolier, ceea ce confirmă supranumele Ploieștului – „orașul aurului negru”. Este vorba despre Petrotel-Lukoil (locul al doilea, rușii de la Lukoil dețin rafinăria Petrotel), Conpet (transport prin conducte, acționar Statul Român, locul al treilea), Rompetrol Well Services (KMG International, servicii anexe extracției de petrol și gaze naturale, locul al șaselea) și Upetrom 1 mai (parte a grupului GSP, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu, cu o avere estimată la 2,4 miliarde de lei, locul al zecelea).
VEZI ȘI: SAGA CONTINUĂ PENTRU GRUPUL KAZMUNAYGAS
Alte domenii de activitate ale companiilor din top 10 sunt transportul de călători (Transport Călători Express, companie controlată de autoritățile locale), producția de software (Teamnet International), captarea, tratarea și distribuția apei (Hidro Prahova, companie controlată de autoritățile locale), producția de echipamente electrice (Ducati Energia România, acționariat italian) și fabricarea de angrenaje, cutii de viteză și elemente mecanice de transmisie (Neptun, controlată, prin Metaleuroest, de oamenii de afaceri Mihai Anastasescu și Emil Tufan).
VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016
Topul celor mai valoroase companii din județ
1
ELECTRICA DISTRIBUŢIE MUNTENIA NORD
2
PETROTEL – LUKOIL
3
CONPET
4
TRANSPORT CĂLĂTORI EXPRESS
5
TEAMNET INTERNATIONAL
6
ROMPETROL WELL SERVICES
7
HIDRO PRAHOVA
8
DUCATI ENERGIA ROMANIA
9
NEPTUN
10
UPETROM 1 MAI