FacebookTwitterLinkedIn

Domeniul automotive este, de câțiva ani buni, unul dintre motoarele economice ale Aradului. Această realitate este confirmată și de faptul că pe primul loc în top 10 cele mai valoroase companii din județ – am realizat clasamentul cu aceeași metodologie folosită în realizarea topului Forbes 500 cele mai valoroase companii din România, luând în calcul cifra de afaceri, profitul net, numărul de angajați și capitalurile proprii – se situează firma Takata România, parte a concernului japonez Takata Petri, cu activități în fabricarea pieselor și accesoriilor pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule. În fabrica de la Arad – japonezii mai dețin o fabrică la Sibiu, un alt pol al industriei automotive din România – sunt produse volane și centuri de siguranță. SIF Banat-Crișana se află pe al doilea loc în topul celor mai mari companii din județul Arad, urmată de Astra Vagoane Călători, controlată de omul de afaceri Valer Blidar,  cu o avere estimată la 520 de milioane de lei. Astra Vagoane Călători ocupă  locul 17 în topul Forbes 500 al celor mai valoroase companii românești, ediția 2015.

VEZI PE CE LOC S-A POZIȚIONAT ARAD ÎN 2015

O altă companie din automotive, Bos Automotive,  se situează pe locul al patrulea în top 10 cele mai valoroase companii din județul Arad, în timp ce poziția a cincea este ocupată de Transcondor, companie de transport rutier deținută până în iunie anul trecut de către Norbert Dentressangle, grup din care concernul XPO Logistics a achiziționat vara trecută un procent de 67%. Două companii de servicii publice, Compania de Apă Arad și Compania de Transport Public, urmează în clasamentul celor mai puternice firme, în timp ce pe locul al optulea se situează GDS Manufacturing Services (fabricarea de echipamente de telecomunicații). Ultimele două poziții din clasament sunt ocupate de Maschio-Gaspardo România (producția mașinilor și utilajelor pentru agricultură și exploatări forestiere), respectiv de CET Arad (termoficare).

CARE SUNT CELE MAI COOL ORAȘE ȘI LOCALITĂȚI DIN ROMÂNIA

Atuurile Aradului sunt, în principal, conexiunea cu reţeaua europeană de autostrăzi, dar și existența a patru zone industriale, cu o suprafață totală de aproximativ 430 de hectare. Cea mai dezvoltată dintre acestea este Zona Industrială Vest, în suprafață de 150 de hectare, și în care își desfășoară activitatea  29 de companii, printre care Takata-Petri, Leoni Wiring Systems și Yazaki Component Technology. Tot aici au sediul Direcția Regională Vamală Arad și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Topul celor mai valoroase companii din județ

1

TAKATA ROMANIA

2

SIF BANAT-CRINA

3

ASTRA VAGOANE CALATORI

4

BOS AUTOMOTIVE PRODUCTS 

5

TRANSCONDOR  

6

COMPANIA DE APĂ ARAD 

7

COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC 

8

GDS MANUFACTURING SERVICES 

9

MASCHIO-GASPARDO ROMANIA 

10

C.E.T.ARAD