FacebookTwitterLinkedIn

Anul 2015 a adus un eveniment care nu părea a fi posibil să se întâmple vreodată: decăderea lui Radu Mazăre, controversatul primar al Constanței. Ziua de 2 aprilie 2015 a adus vestea: primarul Radu Mazăre a fost arestat sub acuzația de luare de mită de ordinul milioanelor de euro pentru a emite documentații de urbanism dezvoltatorilor unor malluri și pentru a acorda un contract de salubrizare unei companii. În mai, edilul a demisionat din funcție, atribuțiile sale fiind preluate de viceprimarul Decebal Făgădău, iar la sfârșitul lunii iunie a fost eliberat din arestul preventiv și plasat în arest la domiciliu.

VEZI PE CE LOC S-A POZIȚIONAT CONSTANȚA ÎN 2015

Este încă neclar dacă aceste schimbări au afectat în vreun fel mediul de afaceri local, însă un lucru rămâne neschimbat față de ediția din 2015 a topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: principalele domenii economice rămân activitatea portuară, rafinarea petrolului și turismul. Astfel, traficul total de mărfuri înregistrat în 2015 în porturile maritime românești – Constanța, Midia și Mangalia; toate situate în județul Constanța –  a fost de 56,33 milioane tone, cu 1,25% mai mult decât în 2014. Traficul maritim a fost de 43,60 milioane tone (sub 43 milioane tone în 2014), iar cel fluvial a reprezentat 12,73 milioane tone (12,58 milioane tone în 2014). Pentru traficul maritim, creșterea de trafic în perioada analizată reprezintă 1,28%, iar pentru cel fluvial de 1,15%.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Creșteri de trafic au fost înregistrate la cereale (de la 17,42 milioane tone în 2014, la 19,61 milioane tone în 2015), produse petroliere (de la 4,71 milioane tone la 5,16 milioane tone), produse metalice (de la 1,88 milioane tone la 2,06 milioane tone) și combustibili minerali solizi (de la 2,15 milioane tone la 3,20 milioane tone). Scăderi de trafic sunt înregistrate în cazul minereurilor de fier (de la 5,5 milioane tone la 2,75 milioane tone). În traficul total, cerealele au o pondere de 34,8%, petrolul brut 11,7%, articolele diverse 12,2%, produse petroliere 9,2%, combustibilii minerali solizi 5,7%.

VEZI CARE SUNT CELE MAI COOL ORAȘE ȘI LOCALITĂȚI DIN ROMÂNIA

Primele două poziții din top 10 cele mai puternice companii din județul Constanța sunt ocupate de firme care au activități în domeniul petrolier: Rompetrol Rafinare în prelucrarea țițeiului brut și GSP Servicii Petroliere în extracția petrolului. Rompetrol Rafinare, situat pe locul al șaptelea în topul 500 al celor mai puternice companii din România, este deținută de kazahii de la KMG International, parte a KazMunayGas, companie de stat kazahă, în timp ce GSP Servicii Petroliere este deținută de omul de afaceri român Gabriel Comănescu. Omul de afaceri, situat pe locul al patrulea în ediția din 2015 a topului Forbes 500, cu o avere estimată la 2,4 miliarde de lei,  este singurul antreprenor român implicat în explorarea unor perimetre din platforma continentală a Mării Negre, Muridava și Est-Cobălcescu. „Este vorba despre investiții în valoare de câteva zeci de milioane de dolari. Recentele descoperiri din perimetrul Trident ne dau speranțe mari în legătură cu Muridava și Est-Cobălcescu”, explica, anul trecut, într-un interviu pentru „Forbes România”, Gabriel Comănescu.

Alte patru companii din top 10 au afaceri legate de activitatea portuară, mai exact în construcția de nave (Șantierul Naval Constanța, controlat de familia Bosânceanu), servicii anexe transportului pe apă (CN Administrația Porturilor Maritime S.A.), manipularea de țiței, produse petroliere și petrochimice lichide (Oil Terminal S.A., deținut de Ministerul Economiei și Fondul Proprietatea) și operațiuni logistice (Chimpex S.A., acționariat elvețian). Elvețienii sunt de altfel prezenți în top 10 cele mai puternice companii din Constanța și prin Ameropa Grains S.A., companie cu activități în comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat.

În privința turismului, județul Constanța rămâne lider absolut în România, la fel ca în ediția de anul trecut a topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: în perioada ianuarie-noiembrie 2015, numărul de înnoptări în structurile turistice din județul Constanța a crescut semnificativ: 4,13 milioane de înnoptări față de 3,61 milioane de înnoptări în 2014, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Bucureștiul este pe locul al doilea în acest top (2,66 milioane de înnoptări în perioada menționată din 2015 versus 2,49 milioane în 2014), în timp ce Brașov și Prahova sunt la mare distanță: 1,87 milioane, respectiv aproape 931.000 de înnoptări. Rezultatele județului Constanța la acest capitol sunt și mai importante dacă avem în vedere faptul că sezonul estival durează doar trei luni, în timp ce în stațiunile montane din județele Brașov și Prahova sezonul durează tot anul.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Topul celor mai valoroase companii din județ

1

ROMPETROL RAFINARE

2

GRUP SERVICII PETROLIERE

3

ENEL DISTRIBUŢIE DOBROGEA

4

AMEROPA GRAINS

5

RAJA

6

APM CONSTANŢA

7

RAJDP CONSTANȚA

8

OIL TERMINAL

9

ȘANTIERUL NAVAL CONSTANTA

10

CHIMPEX