FacebookTwitterLinkedIn

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de către autorități sub acuzația de luare de mită, în septembrie 2015. Ulterior, edilul a fost arestat pentru 30 de zile, pentru ca în luna octombrie măsura să fie înlocuită cu arestul la domiciliu. Aceste evenimente au ecou și în clasamentul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: punctajul aferent orașelor ai căror primari au probleme cu legea a fost diminuat cu 10%. În cazul Bucureștiului, penalizarea a fost și mai mare, întrucât trei dintre primarii de sector au probleme cu legea. Marian Vanghelie, fostul primar al sectorului 5, se află sub control judiciar, fiind acuzat de nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani. Valoarea mitei pe care fostul edil ar fi primit-o pentru acordarea nelegală a unor contracte de servicii publice, sub forma unor „comisioane” de 20% din valoarea contractelor, se ridică la nu mai puțin de 30 de milioane de euro.

VEZI PE CE LOC S-A POZIȚIONAT BUCUREȘTI ÎN 2015

Tot sub control judiciar și tot pentru „comisioane” percepute pentru acordarea de contracte cu autoritățile – e drept, procentul cerut era de „doar” 10-15% – se află și Andrei Chiliman, fostul primar al sectorului 1. Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4, este și el cercetat sub control judiciar în urma tragediei din clubul Colectiv, primarul fiind învinuit de abuz în serviciu și fals cu privire la autorizarea clubului. La sfârșitul anului trecut, Cristian Popescu Piedone a fost pus sub control judiciar și nu pare să fie foarte îngrijorat de soarta sa, anunțând recent pe Facebook că în aprilie se va întâlni cu adevăratul Piedone, actorul Bud Spencer.

Toate aceste accente tragi-comice au urmări asupra activității economice din București: nu putem vorbi de un mediu de business sănătos într-un oraș în care mai mult de jumătate dintre edili au probleme cu legea pentru infracțiuni ce țin de mediul economic.

Oricum, și fără această penalizare, Bucureștiul s-ar fi situat pe locul al doilea, după Timișoara, deși a înregistrat un punctaj maxim la cele mai multe dintre criteriile luate în calcul în elaborarea clasamentului celor mai bune orașe pentru afaceri din România: Produsul Intern Brut pe locuitor, PIB pe unitate administrativă, societăți cu capital străin, câștig salarial, numărul întreprinderilor active, stocul de locuințe, universități. Bucureștiul pierde însă puncte valoroase la capitolul „Șomaj”, comparativ cu Timișoara, și infrastructură. Chiar dacă orașul este un nod de infrastructură, atât feroviară, cât și rutieră – în București se întâlnesc nu mai puțin de trei autostrăzi – și beneficiază de existența Aeroportului Internațional Henri Coandă, modul în care acestea sunt interconectate este defectuos. Teoretic, șoseaua de centură este elementul care ar trebui să lege cele trei autostrăzi, însă practic aceasta este mult subdimensionată în raport cu necesitățile economice. Aeroportul nu este accesibil decât cu mașina sau autobuzul, iar parcările sale pe termen lung sunt deficitare și scumpe. În plus, starea străzilor orășenești este „nesatisfăcătoare”, potrivit unei analize SWOT realizate de Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov, rețeaua de metrou este „insuficient dezvoltată”, transportul electric urban este „nemodernizat”, sistemul de transport intraregional este „deficitar”, terminalele intermodale de pasageri și marfă sunt „neadecvate” ca număr și capacitate la cerințele economiei regionale, structurile de sprijinire a afacerilor sunt „insuficient dezvoltate”, cercetarea universitară este „slab integrată” cu mediul de afaceri și, nu în ultimul rând, rata de abandon școlar este „printre cele mai ridicate la nivel național”.

VEZI ȘI: P3 CONTINUĂ EXTINDEREA PARCULUI LOGISTIC DIN BUCUREȘTI

Bucureștiul compensează însă prin cantitate ce nu poate obține prin calitate și rămâne cel mai mare generator de Produs Intern Brut din România. În același registru, al cantității, în București se află nu mai puțin de 206 companii din topul Forbes 500 al celor mai puternice firme din România, publicat în noiembrie 2015.

Folosind aceeași metodologie, am realizat top 10 al celor mai puternice firme din București. Pe primul loc, la fel ca în top 500, se situează OMV Petrom, urmat de Kaufland și Compania Națională Poșta Română. De asemenea important este și că niciuna dintre cele zece companii nu are ca acționari majoritari oameni de afaceri români, prezențele autohtone din top fiind companii controlate de autorități: CFR Călători (Statul Român), Compania Națională Poșta Română (Statul Român și Fondul Proprietatea) și Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

VEZI ȘI: PREȚURILE LOCUINȚELOR AU SCĂZUT ÎN BUCUREȘTI

Un domeniu care a cunoscut o revigorare în ultima vreme este real estate-ul, pe toate segmentele sale. În ultima jumătate a anului trecut și începutul acestui an au fost anunțate mai multe proiecte de birouri și rezidențiale, în timp ce pe segmentul de spații comerciale moderne sunt așteptate în acest an câteva livrări majore. Jucătorii implicați în imobiliarul bucureștean sunt de mare anvergură, printre aceștia numărându-se IKEA, prin compania Vastint, brațul imobiliar al grupului (a demarat lucrările la componenta office a New Times Square, un ansamblu mixt birouri-rezidențial; a obținut autorizația de construcție pentru Business Garden, un ansamblu office de 41.000 de metri pătrați și a cumpărat un teren de 48 de hectare în nordul Bucureștiului pentru un proiect predominant rezidențial), Skanska, Globalworth, CA Immo, Immofinanz, Sonae Sierra. Acestora li se adaugă investitori români precum Forte Partners sau Proiect București, activi în dezvoltarea de clădiri de birouri.

Aceste dezvoltări sunt generate, însă, mai degrabă de activitatea companiilor multinaționale, care aleg în continuare Bucureștiul datorită raportului bun calitate/cost al forței de muncă locale.

Ce se va alege de București în anul care a început? Alegerile locale din acest an vor oferi un răspuns parțial la această întrebare. Deocamdată, Bucureștiul arată mai mult ca un sat fără câini decât ca o capitală modernă, europeană.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Topul celor mai valoroase companii din județ

1

OMV PETROM

2

KAUFLAND ROMANIA

3

POSTA ROMANA

4

OMV PETROM MARKETING

5

ROMSILVA

6

CFR  CĂLĂTORI

7

ORANGE ROMANIA

8

CARREFOUR ROMANIA

9

ROMPETROL DOWNSTREAM

10

BRITISH AMERICAN TOBACCO