FacebookTwitterLinkedIn

Orașul Iași este singurul pol de creștere al regiunii de dezvoltare Nord-Est, potrivit Planului de Dezvoltare Regională 2014-2020 elaborat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, cu business în dezvoltare în IT și imobiliare și cu afaceri de tradiție în farma și industria alimentară. Altele au fost însă știrile din oraș care au ținut primele pagini ale ziarelor sau, mai exact, au ajuns pe burtierele galbene de „breaking news” ale televiziunilor.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Mai întâi a fost telenovela care i-a avut în rolurile principale pe primarul Gheorghe Nichita și pe Adina Samson. Primarul a fost acuzat – și trimis în judecată în cele din urmă – că a șantajat-o și spionat-o pe tânără prin intermediul forțelor de ordine locale și al unor persoane din lumea interlopă locală.  În octombrie anul trecut, problemele lui Gheorghe Nichita au căpătat o altă dimensiune: a fost arestat preventiv pentru luare de mită. Tiberiu Urdăreanu, proprietarul companiei UTI, cel care a dat mită, potrivit DNA, pentru obținerea unui contract de management al traficului rutier ieșean, a fost plasat sub control judiciar. Comisionul pretins de Gheorghe Nichita: 10% din valoarea contractului (69,6 milioane de lei, fără TVA).

VEZI PE CE LOC S-A POZIȚIONAT IAȘI ÎN 2015

În tot acest timp, mediul de afaceri ieșean și-a văzut mai departe de treabă. Antibiotice S.A., controlată de Ministerul Sănătății,  conduce în top 10 cele mai importante companii din județul Iași, urmată de compania locală de captare, tratare și distribuție a apei (Apavital). După medicamente și apă, urmează vinul:  a treia cea mai relevantă companie din Iași este Cotnari, un cunoscut producător de vinuri, cu acționariat românesc. Construcțiile, prin companiile Iasicon și Conest; colectarea deșeurilor (Salubris, controlată de autoritățile locale); comerțul cu piese și accesorii auto (Conex Distribution , controlată de familiile Prisecaru și Martonca); industria cărnii (Industrializarea Cărnii Kosarom, controlată de Neculai Apostol), a textilelor (Iașitex, face parte din grupul Servicii Comerciale Române, controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, cu o avere estimată la 560 de milioane de lei, potrivit ediției din 2015 a topului  Forbes 500) și producția de tuburi și profile din oțel (ArcelorMittal Tubular Products Iași) sunt domeniile economice din care provin celelalte companii din top 10 cele mai importante companii din județul Iași.

VEZI CARE SUNT CELE MAI COOL ORAȘE ȘI LOCALITĂȚI DIN ROMÂNIA

Chiar dacă nicio companie din clasamentul de mai sus nu are ca activitate IT&C-ul, domeniul cunoaște în prezent o ascensiune semnificativă în Iași. Potrivit unui studiu realizat de Digitaljob.ro, platformă de recrutare de nișă, dedicată exclusiv industriei digitale și IT din România, Iașiul se află printre principalele orașe în care companiile caută specialiștii în industriile software, online și mobile. Importanța crescândă a IT&C-ului în economia Iașiului reiese și din dezvoltarea clădirilor de birouri din oraș. Cel mai recent astfel de exemplu este începerea activității companiei Accenture într-un spațiu de 1.000 de metri pătrați, distribuit pe două etaje (16 și 17) ale clădirii de birouri United Business Center 3, parte a ansamblului Palas, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu.

VEZI SI: CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI în 2016

Topul celor mai valoroase companii din județ

1

ANTIBIOTICE

2

APAVITAL 

3

COTNARI 

4

IASICON 

5

LUBRIS 

6

CONEST

7

CONEX DISTRIBUTION

8

KOROM 

9

ARCELORMITTAL TUBULAR PRODUCTS IAŞI 

10

IAȘITEX