FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Vest

POPULAȚIE: 303.708

INDUSTRII PRINCIPALE: auto, petrochimie, electronică, IT

Județul Timiș este cel de-al treilea mare exportator din România, după capitala București și județul Argeș, cu al său oraș-reședință Pitești, unde se produc automobilele Dacia. Valoarea exporturilor din județul Timiș s-a ridicat, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, la 4,53 miliarde de euro, cu puțin sub cele 4,75 miliarde de euro realizate de județul Argeș. Interesant este că exporturile cumulate ale județelor Timiș și Arad – despre binomul Timișoara-Arad se vorbește din ce în ce mai mult în ultima vreme, pentru că este văzut ca un pol de dezvoltare economică – se ridică la valoarea de 7,2 miliarde de euro. Bucureștiul a înregistrat, în perioada menționată, exporturi de 7,9 miliarde de euro.

Avantajul cert al Timișoarei – și al Aradului de altfel – este legătura cu rețeaua de autostrăzi din Europa Centrală și de Vest. Aceasta și facilitățile fiscale acordate de autorități investitorilor străini și români care au înființat unități de producție în parcurile industriale din oraș au contribuit în mod esențial la succesul economic al Timișoarei din ultimii cinci ani. În județul Timiș există cinci parcuri industriale, cu o suprafață de peste 200 de hectare; cinci clustere, care grupează companii din diverse domenii economice; 60 de centre agricole; un parc tehnologic de inovare și multe alte astfel de infrastructuri de susținere a afacerilor.


REGIMUL FISCAL: Echipamentele (matrițe) care sunt puse în mod gratuit la dispoziția producătorilor de componente auto pot genera obligația de înregistrare în scop de TVA în România a proprietarului. (Sursa: KPMG)


Toate acestea au atras în orașul de pe Bega companii din domeniul automotive precum Continental, care are la Timișoara o fabrică cu 8.000 de angajați în care a produs, din 2007 încoace, un număr de 40 de milioane de componente auto, Lisa Draxelmaier, Delphi Packard, Kromberg & SchubertTRW, Mahle, Dura, dar și din multe alte domenii industriale , precum producția de echipamente electronice, electrotehnice și din telecomunicații (Flextronics, Zoppas, ABB Rometrics, Luxten Lighting, ELBA-Philips, Alcatel, Deltatel) .

În ultima perioadă, IT-ul este un domeniu cu o ascensiune fulminantă în Timișoara. „Creșterea numărului de companii de IT și engineering în Timișoara a dus la un dezechilibru. Universitățile, în acest moment, nu oferă numărul necesar de absolvenți, ceea ce e o amenințare cât se poate de serioasă pentru dezvoltarea orașelor secundare precum Timișoara. Companiile încearcă oarecum să pună presiune pentru a crește numărul de studenți”, spune Cătălin Ștef, CEO 3Pillar Global Romania, divizia din România a 3Pillar Global, companie americană de servicii IT care are 100 de anajați la Timișoara și 200 la Cluj-Napoca.

„În același timp, asistăm la un fenomen oarecum paradoxal: interesul în general mai scăzut al tinerilor în privința cursurilor universitare. O bună parte dintre ei sunt angajați de foarte tineri în diverse companii IT, câștigă un salariu suficient de bun pentru a nu fi nevoiți să-și finalizeze studiile, ceea ce atrage după sine crearea unei comunități de profesioniști ultraspecializați pe anumite ramuri, fără însă a avea o bază solidă care să le permită o diversitate, adică exact ceea ce caută marii angajatori.”