FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Centru

POPULAȚIE: 127.849

INDUSTRII PRINCIPALE: comerţ, servicii, industria extractivă şi prelucrătoare

Anunțat cu mare pompă în urmă cu câțiva ani, proiectul „Tîrgu Mureș, oraș digital european” pare că a intrat într-un blocaj, cel puțin pentru moment. Altele sunt știrile recente din orașul reședință a județului Mureș,aflat pe locul 9 în edișia din acest an a topului ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”: primarul Dorin Florea a mers la DNA, la sfârșitul lunii martie, pentru a fi audiat într-un dosar privitor la finanțarea din bugetul local, cu peste 15 milioane de lei, a mai multor cluburi sportive, printre care și revelația ediției curente a primei divizii de fotbal, ASA Târgu Mureș.


REGIMUL FISCAL: Produsele din import, care au autorizație de punere pe piață ca medicament, pot beneficia de taxe vamale zero, dar și de TVA de 9%. Atenție însă, nu este cazul suplimentelor alimentare. Sursa : KPMG


Revenind la proiectul orașului digital, trebuie spus că unul dintre pilonii săi de bază este, cel puțin teoretic, Oraşul Ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală, un district nou în municipiul Tîrgu Mureş, unde se doreşte stabilirea unor companii de talie internaţională care activează în domeniul cercetării medicale, farmaceutice şi al informaticii medicale precum şi un cartier rezidenţial nou care să deservească investitorii, cercetătorii, personalul conex şi multe alte categorii de persoane. Valoarea totală a proiectului de la Tîrgu Mureș (componenta de investiţii – cercetare şi dezvoltare – proiecte soft) este de 77.795.787, 96 de lei, iar valoarea totală a finanţării nerambursabile pentru toate cele 11 proiecte din cadrul strategiei este estimată la 43.558.794,40 lei.

Până când vor apărea informații noi legate de acest proiect, să aruncăm o scurtă privire asupra istoriei economice a orașului. Dezvoltarea sa economică a început undeva în secolele al XIV-lea și al XV-lea, odată cu apariția breslelor, adevărate „corporații” medievale, așa cum sunt ele denumite într-un studiu privitor la oportunitățile economice ale orașului elaborat de autoritățile locale. Următorul pas în evoluția orașului a fost reprezentat de privilegiile acordate în 1616 de către Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei, care s-au menținut și în perioada dualismului austro-ungar, până în 1867. După Marea Unire din 1918, Tîrgu Mureș cunoaște o primă etapă de industrializare, în perioada interbelică. În 1930 erau înregistrate 405 de firme individuale și 61 de companii industriale. Spre comparație, astăzi există, la nivel de județ, un număr de 11.838 de societăți comerciale. În perioada regimului comunist, industrializarea continuă și apar Combinatul de îngrășăminte chimice, Metalotehnica, Electromureș, fabrici de mobilă și de textile, unități de producție în industria alimentară. După Revoluția din 1989, activitatea industrială s-a redus simțitor. Cu toate acestea, forajul și extracția gazelor naturale, prelucrarea lemnului, industria chimică, textilă și alimentară sunt ramuri încă reprezentative pentru economia județului.