FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Sud Muntenia

POPULAȚIE: 148.264

INDUSTRII PRINCIPALE: auto, energie fotovoltaică

Pentru a ilustra importanța Uzinelor Dacia pentru economia municipiului Pitești, ocupantul locului 8 în topul ”Forbes cele mai bune orașe pentur afaceri 2015”, dar și a României este suficient să aruncăm o privire pe datele statisticile privind exportul în perioada ianuarie-noiembrie 2014 (cele mai recente date disponibile la Institutul Național de Statistică). Astfel, județul Argeș este pe primul loc în țară în privința exportului FOB de automobile, tractoare și alte vehicule terestre, cu o valoare de aproximativ trei miliarde de euro. În procente, această valoare reprezintă 44% din totalul național al exporturilor de automobile, tractoare și alte vehicule terestre din perioada menționată. Spre comparație, pe locul doi la această categorie se clasează județul Arad, cu o valoare de 814,5 milioane de euro, urmat de Brașov, cu 546,1 milioane de euro.


REGIMUL FISCAL: Deducere de 50% la profitul impozabil pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare eligibile. Sursa : KPMG


La nivel național, Argeșul se situează pe locul al doilea în privința valorii exporturilor FOB, cu o valoare totală de 4,75 miliarde de euro. Acest nivel reprezintă aproape 10% din totalul exporturilor românești din perioada menționată. Pe primul loc se situează Bucureștiul, cu o valoare de 7,97 miliarde de euro. Pe locul al treilea se situează Timișul, cu exporturi FOB în perioada ianuarie-noiembrie 2014 în valoare de 4,54 miliarde de euro.

Anul trecut, în octombrie, reprezentanții Dacia anunțau vânzarea automobilului cu numărul 3.000.000 de la preluarea, de către francezii de la Renault, a producătorului auto. „Cu trei milioane de vehicule vândute în mai puțin de zece ani, Dacia este un caz unic în universul auto mondial”, spunea, la acel moment, Nicolas Wertans, director de vânzări al grupului Renault la nivel mondial. Cu vânzări cifrate la 511.465 de unităţi, Dacia a reuşit în 2014 cea mai bună performanţă comercială din istoria sa. Marca românească se alătură astfel clubului restrâns al constructorilor care vând mai mult de jumătate de milion de maşini anual. Acest rezultat, superior cu 19% faţă de cel înregistrat în 2013, a permis mărcii Dacia să-şi sporească prezenţa pe majoritatea pieţelor unde este comercializată.

Dezvoltarea economică modernă a orașului Pitești a început după anul 1965, când autoritățile comuniste ale vremii au construit numeroase întreprinderi industriale precum Întreprinderea de Motoare Electrice – (1967), Întreprinderea de Autoturisme Dacia – 1968 (Automobile Dacia S.A.), Combinatul Petrochimic – 1969 (SNP Petrom, sucursala Arpechim Pitești, Rafinăria de petrol), Fabrica de preparate din carne (1969), Fabrica de pâine (1969), Fabrica de piese auto şi produse metalice (1969), Întreprinderea de stofe Argeşana (1969), Fabrica de bere (1969), Combinatul de articole tehnice din cauciuc (1970). Au fost construite, de asemenea, Complexul de vinificaţie şi Centrul de îmbuteliere a vinului Ştefăneşti (1966-1970), Institutul de Reactori Nucleari Energetici (1976) și altele.