FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Vest

POPULAȚIE: 147.922

INDUSTRII PRINCIPALE: auto, industria textilă, comerț

Pe parcursul secolelor al XIX-lea și al XX-lea, Aradul s-a afirmat ca unul dintre cele mai importante centre economice din regiune, potrivit reprezentanților Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad. Aceștia menționează o evaluare făcută în anul 1937, potrivit căreia, raportat la activitatea celor 4.001 societăți comerciale – spre comparație, în prezent, în județ activează 10.511 întreprinderi –, orașul reședință a județului omonim a fost considerat drept cel mai puternic centru economic din Transilvania și al patrulea din România. În atingerea acestui statut au conlucrat factori precum poziția geografică a orașului (în prezent mulțumită apropierii sale de graniță, județul atrage un număr mare de investitori străini), la intersecția unor drumuri comerciale de maximă importanță și diversitatea etnică și religioasă a locuitorilor săi, tradusă astăzi printr-o forță de muncă multiculturală, care ”vorbește limba” investitorilor străini cu afaceri aici, atât la propriu, cât și la figurat – din perspectiva pregătirii profesionale. Aceiași factori fac astăzi din Arad unul dintre cele mai prospere orașe din România postrevoluționară.


REGIMUL FISCAL: Plata taxelor vamale și a TVA poate fi suspendată dacă se aplică regimul vamal de perfecționare activă, pentru produsele finite care se reexportă. Sursa : KPMG


Județul Arad se află pe locul al șaptelea, la nivel național, în privința numărului de companii străine cu participare străină la capital. În total, în perioada 1991-2013, peste 5.900 de astfel de firme au subscris la capitalul social o sumă cumulată de peste 650 de milioane de euro, nivel care situează județul pe locul al zecelea din această perspectivă. Aceste rezultate au fost posibile și datorită existenței parcurilor industriale din zonă, cele mai importante trei dintre acestea – Zona Industrială Est, Zona Industrială Nord și Zona Industrială Sud/Zădăreni – având o suprafață cumulată de 280 de hectare.

În județ, o altă direcție spre care se îndreaptă banii investitorilor străini în ultima vreme este agricultura. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Arad au declarat recent agenției MEDIAFAX că numărul tranzacţiilor cu terenuri a crescut semnificativ de la începutul anului, fiind aproape egal cu cel din tot anul 2014. În urma acestui interes, prețul unui hectar de teren agricol a ajuns la 9.800 de euro.

O altă particularitate a Aradului comparativ cu alte orașe mari din țară este că evoluția sa economică este strâns legată de cea a Timișoarei, oraș altădată rival. „Vasta aglomerare Timişoara-Arad nu doar depăşeşte ca performanţă regiunea pe ansamblu, dar iese în relief ca regiune dominantă a României, în unele cazuri rivalizând chiar cu Bucureşti”, precizează reprezentanții Băncii Mondiale într-un raport întrocmit pentru Agenția de Dezvoltare a Regiunii Vest.