FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Vest

POPULAȚIE: 183.123

INDUSTRII PRINCIPALE: producția de electronice și de uz industrial și casnic

La începutul anului, primarul Ilie Bolojan anunța că Oradea are în 2015 cel mai mare buget din ultimii 20 de ani, datorită fondurilor europene atrase pentru 26 de proiecte majore, în valoare de 195 de milioane de euro, toate cu termen de finalizare în acest an, potrivit publicației voceatransilvaniei.ro.”Aceste 195 de milioane de euro reprezintă contracte în lucru, nu cele finalizate. Anul acesta mai avem de executat lucrări de 136 de milioane de euro, din care contribuţia noastră este de 35 de milioane de euro. Într-un an normal, noi investim din venituri proprii aproximativ zece milioane de euro. Este cel mai mare buget de investiţii din istoria recentă a municipiului Oradea, lucrări care sunt contractate, care au constructori şi pe care trebuie să le finalizăm până la finele anului 2015”, explică primarul.

Printre aceste proiecte se numără reabilitarea Pieţei Unirii (23,5 milioane lei), finalizarea reabilitării Cetăţii Oradea (62,4 milioane lei), schimbarea sistemul orădean de încălzire (sursă şi reţele – 373 milioane lei), Parcul industrial Oradea (77 milioane lei), Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea (70 milioane lei) și două pasaje supraterane peste centura de ocolire a oraşului (45 milioane lei), un nou campus şcolar (34 milioane lei).


REGIMUL FISCAL : Reducerea la 9% a TVA pentru alimente poate conduce la o creștere semnificativă a vânzărilor pe seama cumpărătorilor din zona de frontieră a Ungariei. Sursa : KPMG


Potrivit primarului, cele mai mari probleme legate de aceste proiecte sunt organizarea şi urmărirea lucrărilor cu acelaşi număr de angajaţi din primărie, precum și cofinanţarea, care nu se poate asigura integral din veniturile proprii. Ilie Bolojan a precizat că primăria negociază obținerea unui credit cu Banca Europeană de Investiţii. Autoritățile locale s-au remarcat, de-a lungul ultimilor ani, printr-o aplecare deosebită către mediul de afaceri, tradusă prin crearea Euro Business Park Oradea, prin acordarea de facilități investitorilor și prin recrearea sistemului de școală profesională, astfel încât tinerii absolvenți să se poată angaja la companiile prezente în oraș. Județul Bihor, a cărui reședință este Oradea, se află pe locul al treilea în România din perspectiva valorii capitalului social subscris la companiile cu participație străină, după București și Timișoara.

„Mediul de afaceri constituie o componentă importantă a economiei locale menită să asigure susţinerea unei economii durabile pe termen lung. Tocmai de aceea, Primăria Oradea implică mediul de afaceri în elaborarea politicilor de dezvoltare locală, iar astăzi vă supunem dezbaterii şi avizului dumneavoastră proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2015”, spunea viceprimarul Ovidiu Mureșan la începutul lunii februarie, într-o dezbatere cu membrii mediului de afaceri, care fuseseră invitați la Primărie pentru a se pronunța asupra bugetului orașului.