FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Est

POPULAȚIE: 73.868

PRIMAR: Decebal Gabriel Bacinschi (PSD)

CEL MAI BOGAT MILIARDAR: Familia Simiz, 15 milioane de euro

INDUSTRII PRINCIPALE: industrie textilă, producție de oțel-beton, industria celulozei, industria alimentară și a băuturilor


REGIMUL FISCAL: Agricultura și industria alimentară beneficiază de reducerea la 9% a cotei de TVA pentru alimente. Sursa: KPMG


Județul Vrancea a atras, în perioada 1991-2013, un număr de 757 de societăți comerciale cu aport străin la capital, care au subscris un capital social de puțin peste 14 milioane de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Această valoare este a doua cea mai mică din toată țara, doar în județul Gorj capitalul social subscris de societățile cu aport străin fiind mai mic.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Înainte de 1990, în orașul Focșani industria era bine reprezentată, prin fabrici precum Laminorul (producție de metale feroase și feroaliaje), Vracon și Milcofil (industria textilă). În anii `90, aceste fabrici fie au fost închise, fie și-au redus drastic activitatea și numărul de angajați. Fabrica Laminorul a fost închisă în 1997 și vândută către omul de afaceri iordanian Fathi Taher, care a condus compania spre faliment. Laminorul părea că va sfârși asemenea multor altor foste unități de producție ”comuniste”, în paragină sau vândută pe bucăți la fier vechi. Soarta sa a fost însă alta, întrucât acum doi ani italienii de la STG Group au cumpărat activele fabricii și au reînceput producția de oțel-beton și sârma laminată în octombrie 2012.

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Industria textilă și a confecțiilor deține o pondere importantă din economia județului, cu 50% din totalul producției, urmată de industria alimentară și a băuturilor, producția de mobilier, industria celulozei. Sectorul viti-vinicol este de asemenea foarte bine dezvoltat în județul Vrancea.

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014