FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Vest

POPULAȚIE: 53.308

PRIMAR: Radu Căpîlnașiu (PNL)

CEL MAI BOGAT MILIARDAR: –

INDUSTRII PRINCIPALE: componente auto, materiale de construcție, comerț, servicii


REGIMUL FISCAL: Companiile care au coduri CAEN 23 sau 24 (procese mineralogice/metalurgice) pot beneficia de scutire de accize pentru produsele energetice și/sau electricitate, utilizate în producție. Sursa: KPMG


În Planul de Dezvoltare Regională 2014-2020 elaborat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest mențiunile privitoare la Zalău, orașul reședință a județului Sălaj sunt incomparabil mai puține decât cele legate de Cluj, Oradea, Baia Mare, Satu Mare și chiar și Bistrița – celelalte reședințe de județ din regiunea de dezvoltare menționată.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Astfel, Zalăul se situează constant pe o poziție cuprinsă între locurile 32 și 36 în topul național al municipiilor dependente de bugetele locale și naționale, pe locul al cincilea în clasamentul regional în privința accesării, de către orașele reședință de județ, de fonduri europene și pe locul 28 la nivel național în același clasament. Zalăul face parte dintre cele patru orașe cu servicii mixte de importanță județeană, alături de Bistrița, dar și de orașe care, cel puțin teoretic, au o mai mică anvergură economică, precum Turda și Sighetu Marmației.

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Spre comparație, Clujul este un oraș cu servicii complexe, de importanță regională, iar Oradea – de importanță subregională. De altfel, Zalăul este ”subordonat” Clujului din perspectivă economică. Zalăul este pe locul al șaselea – ultimul – între reședințele de județ din regiunea de dezvoltare Nord-Vest din perspectiva concentrării economice. În perioada 1991-2013, județul Sălaj a atras 885 de companii cu participare străină la capital, care au subscris un capital social de 116,7 milioane de euro.

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014