FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Est

POPULAȚIE: 77.393

PRIMAR: Dragoş Victor Chitic (interimar)

CEI MAI BOGAȚI MILIARDARI: Dan Ostahie, 45 milioane de euro

INDUSTRII PRINCIPALE: turism, industria prelucrătoare


REGIMUL FISCAL: Operatorii economici din sectorul serviciilor hoteliere și de restaurant vor trebui să-și adapteze casele de marcat astfel încât să poată aplica noile prevederi legate de tratamentul fiscal al bacșișului. Sursa: KPMG


Turismul este unul dintre principalele domenii economice din județul Neamț și este dezvoltat pe cinci paliere, potrivit unei monografii realizate de Banca Națională a României. Acestea sunt: turismul montan, turismul cultural-ecumenic, turismul rural și agroturismul, ecoturismul și turismul balnear.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Cheile Bicazului, Masivul Ceahlău, la poalele căreia se află stațiunea Durău, precum și numeroasele rezervații naturale – Parcul Naţional Ceahlău, Rezervaţia Naturală 6 Vânători Neamţ, Poliţa cu Crini, Codrii de Aramă, Codrii de Argint – reprezintă obective turistice care, cel puțin teoretic, sunt atracții pentru turiști. În realitate, lucrurile stau altfel: județul Neamț se află de-abia pe locul 16 din 42 în privința numărului de înnoptări în structurile de cazare turistică, cu 331.846 de înnoptări în 2014, în creștere totuși față de 2013 (292.107 înnoptări), potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Numărul locurilor în structurile de cazare turistică din județ a crescut constant în ultimii zece ani, de la 4.045 în 22005 la 6.734 la sfârșitul anului trecut.

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014