FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Sud

POPULAȚIE: 54.655

PRIMAR: Nicolae Barbu (independent)

CEL MAI BOGAT MILIARDAR: –

INDUSTRII PRINCIPALE: agricultură, activitate portuară


REGIMUL FISCAL: Combustibilii de motor utilizaţi în producţia, dezvoltarea, testarea şi mentenanţa aeronavelor şi vapoarelor, ori pentru dragare în cursurile de apă navigabile și porturi sunt scutiți de accize.Sursa: KPMG


Judeţul Giurgiu este încă predominant agricol, cu aproape 50% din populaţie angajată în acest sector, potrivit datelor Consiliului Județean. Lipsa de productivitate agricolă este generată de deficienţele infrastructurii, dimensiunile proprietăţii şi alţi factori structurali.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Economia judeţeană nu oferă încă toate condiţiile pentru a atrage un număr major de investiţii. În perioada 1991-2013, județul Giurgiu a atras 807 de societăți cu participare străina la capital, care au subscris un capital social în valoare de doar 99 de milioane de euro. Cu toate acestea, deschiderea judeţului către căi majore rutiere, feroviare şi navale constituie atuuri, în opinia autorităților, iar Portul Giurgiu, cu un trafic de mărfuri de aproape 352.000 de tone în 2013 şi Zona Liberă pot asigura un tranzit economic facil şi variat al mărfurilor care traversează coridorul comercial din sudul României.

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Un alt element major de regres este reprezentat de absenţa asociativităţii mediului de afaceri în organizaţii şi asociaţii formale. Astfel, nu se poate vorbi despre o „comunitate de afaceri” în adevăratul sens al cuvântului. Investiţiile productive sunt destul de reduse, majoritatea IMM-urilor activând în domeniul comerţului, industriei uşoare, construcţiilor și transporturilor.

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014