FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE:

Nord-Vest

POPULAȚIE: 70.493

PRIMAR: Ovidiu Teodor Crețu (PSD)

CEL MAI BOGAT MILIARDAR: Dan Vasile, 22 milioane de euro

INDUSTRII PRINCIPALE: componente auto, metalurgie, materiale de construcție, servicii


REGIMUL FISCAL: Livrările intracomunitare și exporturile beneficiază de scutire de TVA doar în condiții în care transportul bunurilor în afara României este realizat de către vânzător sau de către cumpărător. Sursa: KPMG


În județul Bistrița-Năsăud există companii importante, printre care producătorul de baterii auto Rombat, achiziționat de sud-africanii de la fondul de investiții Metair în 2012, pentru peste 40 de milioane de euro și Teraplast, companie care activează în domeniul instalațiilor și construcțiilor, din care omul de afaceri Dorel Goia deține 46,77% și care în primele nouă luni din 2014 a înregistrat un profit net de 5,81 milioane de lei, față de 4,78 milioane de lei în perioada similară din 2013.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Municipiul Bistrița este considerat, potrivit ”Strategiei de dezvoltare 2014-2020” elaborată de Agenția pentru Dezvoltare regională (ADR) Nord-Vest, un centru de concentrare economică cu profil mixt (industrial și servicii).

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

În judeţul Bistriţa-Năsăud specializarea industrială este dată de domeniu componentelor auto, dar şi de industria metalurgică. Printre firmele importante din judeţ se numără Leoni Wiring Systems, RAAL SA şi Dan STEEL Group Beclean SA. Locuitorii și investitorii din județul Bistrița-Năsăud sunt, alături de cei din Maramureș, cei mai defavorizați din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Cluj, Satu Mare, Sălaj) în privința infrastructurii de transport, potrivit unui raport realizat de ADR Nord-Vest.

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014