FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Centru

POPULAȚIE: 37.980

PRIMAR: Ráduly Róbert Kálmán (UDMR)

CEL MAI BOGAT MILIARDAR: Octavian Crețu, 65 milioane de euro

INDUSTRII PRINCIPALE: ape minerale, industria lemnului, agricultura


REGIMUL FISCAL: Agricultura și industria alimentară beneficiază de reducerea la 9% a cotei de TVA pentru alimente.Sursa: KPMG


În perioada 1991-2013, un număr de 2.848 de societăți cu participare străină la capital au fost înregistrate în județul Harghita, a cărui reședință este Miercurea Ciuc. Acestea au subscris un capital social de 98 de milioane de euro în perioada menționată.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Activităţile industriale din județul Harghita, cunoscut și pentru apele sale minerale (Borsec, Bilbor), s-au dezvoltat în ceea ce priveşte exploatarea şi industrializarea (prelucrarea) lemnului, industria alimentară, textilă, de tricotaje şi confecţii. Ponderea cea mai însemnată din producţia industrială a judeţului revine exploatării şi prelucrării lemnului, pe baza resurselor de materii prime existente. Cote mai mici sunt deţinute de ramura extractivă, de metalurgie, industria produselor electrotehnice, electronice şi de mecanică fină, a produselor chimice şi petrochimice şi altele.

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

O ramură cu tradiţie în economia judetului o reprezintă agricultura. Terenul agricol al judetului Harghita cuprinde 406.400 de hectare, din care 92.700 de hectare teren arabil. Pajiştile naturale ocupă 312.300 de hectare, asigurând conditii deosebit de favorabile creşterii animalelor, sector preponderent în formarea veniturilor populaţiei.În ceea ce priveşte structura culturilor, există o diferenţiere între zonele din judeţ. În zona Miercurea Ciuc, reședința județului, cartoful de consum este cultivat pe suprafețe mari.

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014