FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Sud-Vest

POPULAȚIE: 92.573

PRIMAR: Gigi Matei (interimar)

CEL MAI BOGAT MILIARDAR: Nicolae Sofianu, 16 milioane de euro

INDUSTRII PRINCIPALE: industria petrochimică, agricultura


REGIMUL FISCAL: Importatorii de substanțe chimice trebuie să se asigure că acestea sunt înregistrate REACH și să plătească o contribuție de 2% la Fondul pentru Mediu dacă sunt periculoase pentru mediu. Sursa: KPMG


Când spui Râmnicu Vâlcea, în minte îți vine imediat numele Oltchim. Compania este lider de piață în Europa Centrală în ceea ce privește producția de sodă caustică lichidă (41%), potrivit planului de reorganizare a activității realizat de Consorțiul de administratori judiciari format din BDO Business Restructuring și RomInsolv și aprobat pe 10 martie 2015 de Adunarea Generală a Creditorilor.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Oltchim este, de asemenea, singurul producător de sodă caustică perle din Europa Centrală și singurul producător din România și al treilea din Europa pentru policlorura de vinil și polieteri. Statul, prin Ministerul Economiei, este acționarul majoritar, cu 54,7%. Ceilalți acționari sunt : PCC SE (Germania – 18,3%), Polyolt Holdin din Cipru (14%), alți acționari persoane juridice (1,48%) și alți acționari persoane fizice (11,36%). In prezent, Oltchim SA are un număr de 2.247 de salariați dintre care 2018 pe platforma de la Râmnicu Vâlcea și 229 pe platforma de la Pitești.

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

La sfârșitul anului 2012, compania avea 3.317 angajați. Planul de reorganizare vizează, în principal, ”identificarea unui investitor care să preia (total sau parțial) patrimoniul/afacerea Oltchim S.A., precum și conversia parțială a datoriilor societății în acțiuni ale acesteia”. Există mai multe ipoteze ale planului de reorganizare, a cărui perioadă este de 36 de luni de la confirmarea sa, legate de două scenarii principale: unul care prespune funcționarea cu instalația de OXO-alcooli repornită, pentru care există deja finanțare și un business plan și altul care are ca obiectiv major față de primul repornirea secției AF-DOF, pentru care sunt însă necesare surse de finanțare externe.

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014