FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Vest

POPULAȚIE: 94.948

PRIMAR: Dorel Costel Coica (PSD)

CEL MAI BOGAT MILIARDAR: Vasile Lucuț, 65 milioane de euro

INDUSTRII PRINCIPALE: componente auto, servicii


REGIMUL FISCAL: Taxele vamale pot fi zero dacă se aplică regimul destinației finale (pentru produsele finite care rămân în Comunitate) sau regimul de perfecționare activă (pentru produsele finite care se reexportă). Sursa: KPMG


Județul Satu Mare a atras, în perioada 1991-2014, un număr de 2.495 de societăți comerciale cu aport străin la capital, care au subscris un capital social de puțin peste 74 de milioane de euro. Acest nivel este unul dintre cele mai mici din țară.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

În regiunea de dezvoltare Nord-Vest, din care face parte și orașul Satu Mare, reședința județului omonim, după anul 1990, când multe persoane din mediul rural au profitat de eliminarea restricţiilor şi s-au stabilit in marile oraşe, a urmat un declin al centrelor urbane. Începând cu a doua jumătate a anului 1990, s-a înregistrat un exod al populaţiei maghiare şi germanice din comunităţile etnice semnificative existente in regiune (mai ales din Satu Mare şi Bihor), urmată de o inversare a migraţiei rural-urban in a doua jumătate a anilor ‘90.

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Aceasta poate fi pusă pe seama restructurării activităţii fostelor intreprinderi de stat din centrele industriale urbane. Satu Mare este considerat un oraș cu servicii mixte, de importanță sub-regională, interconectat cu Oradea. În județ se află unul dintre cele 21 de incubatoare de afaceri din România, iar centrele industriale sunt specializate in industria de componente auto. Printre agenţii economici din judeţ se numără DRM Draxlmaier Romania şi Anvis Rom.

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014