FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Vest

POPULAȚIE: 114.925

INDUSTRII PRINCIPALE: industria extractivă, cercetare-dezvoltare, industria prelucrătoare

În perioada 1991-2013, în județul Maramureș, al cărui reședință este orașul Baia mare, au fost înregistrate 2.509 de societăți cu participare străină la capital, care au subscris un capital social de doar 70 de milioane de euro.


REGIMUL FISCAL: Pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare eligibile, se poate beneficia de o deducere suplimentară de 50% la calculul profitului impozabil. Sursa : KPMG


Industria este principalul domeniu economic al județului Maramureș, cu ramuri precum industria extractivă, prelucrătoare, industria lemnului, industria ușoară și cea alimentară. Printre companiile reprezentative din acest domeniu sunt Aramis Invest, Plimob, Italsofa Romania, Taparo, Salamandra Plus, Ferma Zootehnică, Grup Cernestean, Universal Alloy Corporation Europe.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Printre companiile cunoscute se numără Romaltyn Mining, Romplumb, Remin. Un domeniu cu o evoluție ascendentă în ultimii ani este cercetare, dezvoltare, high-tech, care generează peste 4.000 de locuri de muncă. În acest sector, companiile reprezentative sunt Eaton Electro Producție, Weidmüller Interface Romania și Dieter Eifler.

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Județul suferă în continuare la capitolul infrastuctură, nefiind inclus pe niciun culoar paneuropean de transport rutier și cu o rețea feroviară puțin dezvoltată comparativ cu regiunea. În plus, Baia Mare este zona cu cel mai mare grad de risc de poluare chimică din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014