FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Est

POPULAȚIE: 86.282

INDUSTRII PRINCIPALE: furnire şi panouri din lemn, produse chimice organice, lactate, hârtie, comerţ


REGIMUL FISCAL: Companiile din domeniul producției pot beneficia de scutire de impozit pentru profitul reinvestit în achiziția de echipamente tehnologice (facilitate aplicabilă până la 31 decembrie 2016). Sursa : KPMG


Locuit încă din preistorie, astăzi unul dintre cei doi poli de dezvoltare ai regiunii Nord-Est, alături de Bacău – Iașiul este singurul pol de creștere din regiune –, Suceava, reședință a județului omonim, a fost, vreme de secole, inima economică a Moldovei.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Orașul a căpătat acest statut în veacul al XV-lea, odată cu câștigarea „dreptului de depozit“, ceea ce a dus la dezvoltarea unor meșteșuguri precum olăritul sau prelucrarea metalelor. De-a lungul vremii, orașul a fost sub stăpânire rusă și habsburgică. În perioada comunistă, autoritățile vremii au aplicat și la Suceava industrializarea forțată, de multe ori nefundamentată economic, pe care au practicat-o în întreaga țară. Astfel au luat naștere două platforme industriale.

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

După 1990, producția din zona industrială a intrat în declin, iar în locul ei au apărut centre comerciale moderne, Suceava ocupând un loc fruntaș din această perspectivă. Nu toate aceste centre comerciale au fost însă de succes. Domeniile economice din care provin cele mai de succes companii sucevene sunt fabricarea hârtiei și cartonului, producția de energie electrică, fabricarea înghețatei, lucrările de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, lucrările de instalații electrice și comercializarea cu ridicata a băuturilor, potrivit Planului de Dezvoltare Regională 2014-2020.

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014