FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Est

POPULAȚIE: 263.410

INDUSTRII PRINCIPALE: IT, auto, industria alimentară, farma

La nivel regional, Iașiul,  este cel mai mare județ ca populație (772.348 locuitori), însumând 23% din totalul înregistrat în regiunea Nord-Est. Locuitorii județului sunt concentrați masiv în municipiul Iași (290.442). Reședința județului omonim, orașul Iași – situat pe locul 10 în topul ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”, ediția 2015 – este singurul pol de creștere din regiunea Nord-Est, potrivit Planului de Dezvoltare Regională 2014-2020 elaborat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.


REGIMUL FISCAL: Stabilirea politicilor de discount trebuie bine analizată și fundamentată din punct de vedere fiscal, acesta fiind un domeniu în care pot apărea expuneri fiscale majore. Sursa : KPMG


Municipiul Iași angajează aproximativ 85% din forța de muncă ieșeană (75.406 persoane) și participă cu peste 71% din cifra de afaceri a județului (aproximativ 12 miliarde lei). Zona Metropolitană Iași cuprinde peste 83% din numărul total de firme din județ și generează 14,5 miliarde lei,adică peste 87% din cifra de afaceri. Printre domeniile în care companiile ieșene dețin un loc fruntaș (între primele trei) la nivel național se numără fabricarea produselor farmaceutice de bază, producerea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și de motoare pentru autovehicule (firme cu peste 1.000 de angajați); cultivarea strugurilor, producția de țesături, fabricarea de instrumente de control, verificare, navigație, construcțiile hidrotehnice (firme mari, care au între 250 și 999 de angajați); fabricarea țiglelor, cărămizilor și altor materiale din argilă arsă, fabricarea de tuburi și țevi din oțel, fabricarea de aparatură electrocasnică, de calculatoare, de cutii de viteze și elemente de transmisie (companii de mărime medie, cu 50-249 de angajați).

Totodată, ținând seama de recenta dezvoltare a serviciilor IT în sistem outsourcing, dar și de tendințele la nivel global, autoritățile consideră necesară menținerea domeniului IT între cele prioritare.

Patrimoniul cultural din județ și viața culturală intensă din Iași fac din industriile creative și culturale un alt domeniu de interes. Orașul are și un rol consacrat de centru medical regional și beneficiază de educație de elită în domeniul medical și industria farmaceutică. De aceea, turismul medical este un alt domeniu cu potențial. Construcțiile de utilaje, industria metalurgică, sectorul de componente auto sunt alte activități de interes pentru investitori, date fiind tradiția industrială și investițiile recente, printre care se numără și închirierea de către producătorul american de subansamble auto Lear Corporation a unui spațiu de producție și birouri de 12.000 de metri pătrați în Solo Industrial Park din Lețcani, dezvoltat de omul de afaceri Bogdan Pițigoi în apropierea municipiului Iași, primul parc industrial modern din zonă.