FacebookTwitterLinkedIn

Radu Dimofte, 59 de ani

Avere: 1,4 miliarde de lei

Monaco, București

Imobiliare, comerț, hoteluri, restaurante

Era o evaluare cât se poate de transparentă a uneia dintre cele mai importante afaceri din portofoliul discretului Radu Dimofte, cel care deţinea aproximativ 43% din această afacere pe care o adusese în România anilor ’90 alături de Lucian Vlad, prietenul său de mai bine de 30 de ani, dinainte de plecarea sa din România în anii 80 și Nicolae Badea. Pe parcursul ultimului an, preţurile acţiunilor Sphera au atins un maxim de aproape 45 de lei, dar au scăzut și la 20 de lei, în prezent fiind tranzacţionate în apropierea pragului de 23 de lei. Cu toate acestea, vânzările înregistrate de restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell sunt mai mari ca niciodată.

În afara KFC, Pizza Hut și Taco Bell, alte branduri operate de companii controlate de Radu Dimofte sunt Cinnabon, Paul și Hard Rock Cafe. Hard Rock Cafe este una dintre cele mai interesante francize din portofoliul lui Radu Dimofte, cu atât mai mult cu cât este printre puţinele din lume care oferă concerte și muzică live. Compania care operează restaurantul deschis la începutul anului 2008, în zona de nord a Capitalei, Midi Development, a avut în 2017 cel mai bun an de până acum, cu afaceri de peste 18,2 milioane de lei și un profit net de aproape 3,5 milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Franciza Paul nu a fost foarte simplu de adus în România, conform unei declaraţii anterioare făcute de Lucian Vlad pentru Forbes România, pentru că brandul franţuzesc are un concept aparte. Nu doar calitatea produselor, ci atmosfera pe care o oferă fiecare unitate în parte sunt mai sofisticate decât celelalte branduri. Restaurantele sunt proiectate special sub îndrumarea grupului, această condiţie făcând parte din contractul de franciză. Iar unele dintre mese, scaune, galantare sau alte obiecte de decor sunt originale din Franţa anilor 1800. Compania care operează, începând cu noiembrie 2008, brutăriile Paul, Moulin D’Or, a avut în 2017 cel mai bun an de până acum, cu afaceri de aproape 43,5 milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Cinnamon Bake & Roll, compania care operează, din octombrie 2009, lanţul de brutării Cinnabon, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 3 milioane de lei și un profit de peste jumătate de milion de lei, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

O componentă cel puţin la fel de importantă a portofoliului lui Radu Dimofte o reprezintă imobiliarele. Este vorba de sute de mii de metri pătraţi de spaţii de birouri, comerciale sau parcuri industriale. De altfel, Radu Dimofte s-a remarcat, după revenirea sa din Statele Unite, la începutul anilor ’90, prin modul tenace, echilibrat și eficient în care a preluat și a dus mai departe afacerile moștenite de la tatăl său, Zerlin Dimofte.

Nu în ultimul rând, o divizie importantă a afacerilor lui Radu Dimofte o reprezintă industria hotelieră. Cel mai important proiect din ultimii ani a vizat o investiţie de cinci milioane de euro pentru introducerea în peisajul hotelier românesc de cinci stele a brandului Sheraton, deţinut de grupul Starwood Hotels & Resorts. Fostul hotel Howard Johnson Grand Plaza Dorobanţi, deţinut de Dimofte, a devenit Sheraton Bucharest Hotel. Urmând exemplul companiilor din domeniul restaurantelor sau al celor din zona imobiliară, și compania care administrează hotelul a finalizat anul trecut cu rezultate în creștere cu 51 milioane de lei şi un profit net de 7,1 milioane de lei, faţă de afaceri de 45 milioane de lei şi un profit net de jumătate de milion de lei în 2016, conform datelor pe site-ul Ministerului de Finanţe. În plus, Radu Dimofte are planuri importante de dezvoltare în acest sector, în care mai deţine și operează unităţi sub brandul Ramada, parte a grupului Wyndham.