FacebookTwitterLinkedIn

Zoltan Teszari, 48 de ani

Avere: 1,3 miliarde de lei

București

Telecomunicații prin cablu

Cu un profit net de 294,5 milioane de lei în 2017, RCS & RDS este cel mai puternic jucător pe segmentul de telecomunicaţii prin cablu și una dintre cele mai puternice firme autohtone ale cărei operaţiuni au depășit graniţele României. Este cel mai mare profit din istoria firmei fondată de Zoltan Teszari în 1994. Cifra de afaceri pentru anul 2017 s-a ridicat la 3,33 miliarde de lei, în creștere cu 1,3% faţă de anul precedent.

În primele șase luni ale acestui an, Digi Communications (DIGI – indicele bursier BVB), compania-mamă a RCS & RDS, a raportat venituri de 475,8 milioane de euro și un profit net de 15,3 milioane de euro, cu 51,8% mai mic faţă de cel din aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari venituri au provenit din România (335,2 milioane de euro), fiind urmată de Ungaria (73,9 milioane de euro) și Spania (57,5 milioane de euro).

În România, operaţiunile de cablu TV ale RCS & RDS au generat venituri de 93,7 milioane de euro în primul semestru al acestui an, în creștere cu 4% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Serviciile de internet și transmisiile de date au adus venituri de 89 milioane de euro (creștere de 4,8%), în timp ce serviciile de telefonie mobilă au avut venituri de 88,1 milioane de euro (creștere de 14,1%). În prima jumătate a anului, RCS & RDS avea 3,1 milioane de abonaţi la cablu TV, reprezentând o creștere de 7,7% față de semestrul I din 2017. La sfârșitul lunii mai, filiala Digi din Ungaria a anunţat finalizarea achiziţiei operatorului de servicii de telecomunicaţii maghiar Invitel pentru suma de 135,4 milioane euro.

În august a.c., Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a postat pe Facebook un atac virulent la adresa RCS & RDS, potrivit căruia compania ar avea datorii de peste 1,3 miliarde de euro și că valoarea reală a acţiunilor cotate la BVB ar fi în realitate de un leu și 8 bani. Nici bine nu „s-a uscat cerneala” acestor insinuări, că grupul a reacţionat într-un comunicat de presă, demontând afirmaţiile demnitarului și precizând că este „cel puţin nepotrivit ca un politician care se asociază cu Guvernul României să atace una dintre cele mai mari companii locale, aflate în topul firmelor antreprenoriale româneşti”. Atacul este explicabil și prin faptul că televiziunea de știri Digi24, deţinută de RCS&RDS, nu face parte din lista de televiziuni care susţin alianţa PSD-ALDE și guvernul Dăncilă, având o poziţie critică faţă de liderii acestora.

Grupul Digi și-a dezvoltat o puternică divizie de media, având televiziunile Digi24, Digi Sport 1, 2, 3 și 4, Film Now (pay-tv), posturile de documentare Digi World, Digi Life și Digi Animal World, televiziunile muzicale UTV, Music Channel, Hit Music și Hora TV și posturile de radio Pro FM, Music FM și Dance FM.