FacebookTwitterLinkedIn

Ovidiu Buluc și familia

Avere: 510 milioane de lei

București

Farma 

Sunt foarte puţine detaliile extraprofesionale pe care Ovidiu Buluc, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri români, le-a oferit de-a lungul timpului.

“Am pasiunea grădinăritului, după cum vedeţi grădina asta (arată spre exteriorul clădirii din Balotești unde se află sediul actual al Fermexim – n. red.) e făcută după mintea și experienţa mea. Nu am adus vreun peisagist. Peisagistul am fost eu. Și cealaltă grădină din Pipera (unde a fost sediul Farmexim, din 2004 până în 2014 – n. red.), tot eu am conceput-o”, adaugă Ovidiu Buluc, care se declară și un mare amator de gătit.

Farmexim a fost, începând din anul 1990, prima companie de import și distribuţie de produse farmaceutice de pe piaţa românească. Iniţial, nici nu avea un sediu propriu, ci funcţiona pe holurile Ministerului Sănătăţii.

Anul trecut, afacerile companiei cu circa 800 de angajaţi au ajuns la aproape 2 miliarde de lei, iar de anul acesta, grupul Farmexim, care include pe lângă compania de distribuţie de medicamente și reţeaua de farmacii Help Net, a fost cumpărat de către germanii de la Phoenix Group, într-o tranzacţie estimată de surse din piaţa de fuziuni și achiziţii la mai bine de 110 milioane de euro.

Ce va face cu banii Ovidiu Buluc și familia sa, având în vedere că fiicele sale, Isabelle Iacob și Alina Barcaru, sunt implicate în management și în acţionariatul companiilor grupului? “Nu știu. Încă nu am o idee. Voi investi în ceva, încă nu m-am hotărât. Dar nu chiar toată lumea se pricepe la imobiliare. Eu știu oameni care au câștigat bine în businessul de medicamente, au investit în imobiliare și după aceea au dat faliment și cu medicamentele, au dat-o în bară și cu imobiliarele. Eu cred că mai am de învăţat în businessul acesta cu medicamente. Să mă duc să fac pe deșteptul în imobiliare, nu cred că e cazul la mine. Nici nu vreau să devin un mare jucător pe piaţa financiară”, răspunde, diplomat, Ovidiu Buluc.

El afirmă că afacerea nu a fost creată ca să fie vândută, dar pe parcurs contextul iniţial s-a schimbat și odată cu acesta și perspectiva sa. Era cu trei ani în urmă când omul de afaceri a cochetat pentru prima dată cu ideea unei posibile vânzări.

„Pe parcursul acestor trei ani au mai fost și alte oferte. Am mai întrerupt discuţiile, le-am continuat și am ajuns la concluzia că e bine să vindem și să continuăm businessul sub un alt acţionariat.” Ovidiu Buluc afirmă că au fost „vreo 4 sau 5 companii” cu care a discutat. Recunoaște că nu a fost interesat să discute cu un fond de investiţii, ci mai degrabă a căutat un investitor strategic. “Întâmplător, Phoenix e tot o firmă de familie. Sunt foarte multe sinergii și similitudini în modurile de conducere, de abordare, de luare a deciziilor.”

Omul de afaceri spune că are un principiu simplu de viaţă și de business: Cât trăiești, înveţi! “Aveam experienţă, dar nu pot spune că noi știm totul și că nu mai aveam ce să învăţăm. Piaţa este tot timpul în mișcare. Vin provocări noi și trebuie să fii pregătit. Trebuie să fii o organizaţie mare, globală care să facă faţă la toate provocările care apar pe piaţă. Astea sunt motivele pentru care, în final, am ajuns la concluzia că ar trebui adusă o firmă mare în spate care să devină acţionarul principal al Farmexim.”§