Michael Schmidt, 58 de ani
690 de milioane de lei
București
Industria auto
Anul acesta a adus o serie de schimbări şi investiţii importante la nivelul reţelei de dealeri deţinute de omul de afaceri Michael Schmidt, după ce la finalul anului 2017 a luat decizia de a unifica toţi dealerii BMW sub un singur nume, Automobile Bavaria, pentru a creşte notorietatea şi vizibilitatea grupului la nivel naţional.
2018 marchează și o altă premieră, intrarea în portofoliu a altor două mărci germane, un showroom şi service Opel la Târgu Mureş și un centru pentru marca Volkswagen la Baia Mare.
Aceste mișcări vin după ce anul trecut fusese inaugurat la Brașov un dealer Volkswagen de vehicule comerciale ușoare, care completează divizia de vehicule comerciale grele MAN.
În plus, MHS Truck & Bus, companie deţinută de Michael Schmidt, unic importator în România al camioanelor şi autobuzelor MAN, al autocarelor Neoplan şi partener de service al vehiculelor militare şi militarizate Rheinmetall MAN în România, a semnat un parteneriat de tip joint venture cu fabrica de autocamioane Roman pentru a produce în România platforme de transport auto multifuncţionale, în funcţie de necesităţile de echipare ale Armatei României. Cu alte cuvinte, grupul lui Michael Schmidt va achiziţiona componente de la MAN, care vor fi asamblate la Roman Braşov.
Afacerile grupului fondat și deţinut de Michael Schmidt au depășit în premieră 350 de milioane de euro anul trecut, incluzând aici cea mai mare reţea de dealeri BMW din Europa Centrală și de Est, dar și cel mai de succes dealer Rolls-Royce din Germania, care a vândut anul trecut mai bine de 50 de mașini de lux. Grupul include și divizia de vehicule comerciale VW și trei centre MINI, la București, Cluj și Timișoara.
Născut într-un sat săsesc din judeţul Brașov, Michael Schmidt a plecat din ţară la începutul anilor ’80, împreună cu părinţii și fraţii săi. În timpul studiilor universitare de la München devine membru în Asociaţia Sașilor din Germania, fiind implicat în proiectele tineretului săsesc din cadrul grupului din München, al cărui președinte devine în 1988. După 1990, revine în ţară, unde construiește de la zero „povestea“ BMW în România, începută pe 1 aprilie 1994, într-un birou din celebrele blocuri Sitraco din zona Piaţa Unirii. A dezvoltat și extins an de an business-ul și vânzările, a adus în portofoliul său marca germană de camioane și autocare MAN și a ajuns, în anii dinaintea venirii crizei, să controleze una dintre cele mai puternice afaceri din domeniul comerţului cu automobile de la noi.
A fost foarte aproape de o vânzare a afacerii, ceea ce s-ar fi tradus în cea mai mare tranzacţie din domeniul comerţului cu mașini din România, dar „tot răul a fost spre bine“, după cum spune omul de afaceri. Practic, ultimul deceniu și jumătate a adus o dezvoltare puternică a grupului său de firme.
Chiar dacă activitatea de import a mărcii BMW din România a fost preluată de o filială directă a BMW Group, Michael Schmidt și-a extins operaţiunile în Germania, prin achiziţia mai multor dealeri din zona München. În plus, în portofoliul său a intrat și marca de lux Rolls-Royce, prin deschiderea singurului showroom Rolls-Royce din München și a unor service-uri pentru acest brand în sudul Münchenului și în nordul Bucureștiului.
În paralel, începând din anul 2010, în care a împlinit 50 de ani, omul de afaceri a înfiinţat o fundaţie prin intermediul căreia desfășoară astăzi numeroase proiecte care vizează cu precădere restaurarea și revitalizarea patrimoniului săsesc în Transilvania. Este cazul Săptămânii Haferland, cel mai mare festival dedicat culturii săsești din Transilvania, care se desfășoară anual începând din 2012 în localităţi din judeţul Brașov sau a proiectelor care sprijină educaţia și învăţământul în limba germană.
În 2016, înfiinţează Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German, asociaţie care promovează și consolidează cooperarea româno-germană prin menţinerea unui dialog permanent şi susţinut cu instituţiile guvernamentale şi private din România şi Germania.
Pentru merite deosebite în dezvoltarea relaţiilor româno-germane și a conservării patrimoniului cultural al minorităţii germane în România a fost decorat, în anul 2015, de catre Excelenţa Sa Președintele Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck, cu Crucea de merit în grad de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.
Anul acesta a fost premiat de către Ambasada României la Berlin și doamna Natalia Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, cu distincţia „100 de personalităţi pentru Centenar”, atât pentru activitatea sa din business, cât și pentru implicarea în promovarea culturii sașilor și conservarea patrimoniului săsesc din România.