FacebookTwitterLinkedIn

Iulian Dascălu, 50 de ani

Avere: 1,1 miliarde de lei

Iași, Cluj

Imobiliare

Iulian Dascălu, în vârstă de 50 de ani, a pus bazele Iulius Grup în urmă cu mai bine de două decenii. Primul centru comercial Iulius a fost inaugurat în 2000, la Iași, fiind unul dintre primele mall-uri inaugurate în România. Practic, atunci în România mai funcţiona doar proiectul Bucureşti Mall al companiei turceşti Anchor Grup. Ulterior, Iulian Dascălu a construit o adevărată rețea națională sub brandul Iulius, care cuprinde patru centre comerciale (în Iași, Timișoara, Suceava și Cluj-Napoca) și a fost în spatele altor proiecte imobiliare de anvergură.

În anul 2017, omul de afaceri din Iași avea o avere estimată la peste 1 miliard de euro, fiind pentru prima oară când depășește acest prag, ca urmare a joint venture-ului făcut cu fondul de investiții Atterbury Europe.

La finele anului trecut, portofoliul de spații office al Grupului Iulius a ajuns la o suprafață de 121.000 de metri pătrați închiriabili, după inaugurarea celei de-a doua clădiri de birouri din ansamblul Openville Timișoara, proiect realizat împreună cu Atterbury Europe, în proximitatea Iulius Mall din orașul de pe Bega. În prezent, Iulius mai deține 10 clădiri clasa A, realizate sub brandul „United Business Center” (UBC), în Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara. Doar în ultimele 12 luni, compania a livrat pe piața din Timișoara 31.000 de metri pătrați de spații office, în două clădiri: UBC 2 (18.000 metri pătrați, în ianuarie 2017) şi UBC 1 (13.000 metri pătrați, în decembrie 2017). Tot aici, compania are în dezvoltare alţi 19.000 metri pătrați, în cel de-al treilea imobil de birouri din ansamblul mixt Openville. Microsoft România a semnat un contract de închiriere pentru un spaţiu de birouri de 1.200 de metri pătraţi în ansamblul Openville dezvoltat de Iulius.

De asemenea, în luna aprile a acestui an au fost demarate lucrările de construcție la o nouă clădire, cu o suprafață de 50.000 de metri pătrați, această urmând să devină cea mai înaltă clădire de birouri din România, cu 27 de etaje și 155 de metri înălțime.

Iulius mai deține șase clădiri UBC în complexul Palas Iași (72.000 de metri pătrați, două în proximitatea Iulius Mall Cluj (18.000 de metri pătrați) și alte două în ansamblul Openville Timișoara (31.000 de metri pătrați).

În zona dezvoltărilor imobiliare, Dascălu poate fi perceput drept un deschizător de drumuri, din moment ce a fost primul proprietar român de mall și a fost protagonistul celei mai mari investiții imobiliare din afara Bucureștiului, odată cu inaugurarea Palas Iași. Acesta a construit, în jurul Palatului Culturii din Iași, proiectul Palas, care cuprinde o suprafață construită de spații comerciale și de birouri de 270.000 de metri pătrați. Inaugurat în mai 2012, valoarea totală a investițiilor în proiectul Palas se ridică la circa 265 milioane de euro, fiind, la momentul construirii, cea mai mare investiție imobiliară din afara Bucureștiului. Proiectul Palas a adus pe piața imobiliară din Iași un hotel de lux, spaţii de birouri, spaţii comerciale şi rezidenţiale.

Investițiile de sute de milioane de euro în centrele comerciale și în clădirile dezvoltate de companiile controlate de Dascălu îl fac pe omul de afaceri din Iași unul dintre cei mai importanți investitori imobiliari din România. Peste 270 de milioane de euro au fost investiți în cele patru mall-uri Iulius de la nivel național, iar investiția în proiectul Palas Iași se ridică și ea la 265 de milioane de euro. Apetitul pentru investiții al omului de afaceri pare să nu se oprească aici, din moment ce pe harta de interes a celui supranumit „regele mall-urilor“ a intrat și Bucureștiul. Astfel, Grupul Iulius intenționează să modernizeze complexul expozițional Romexpo și să construiască un proiect imobiliar mixt în jurul acestuia, după ce a achiziționat mai multe terenuri de la Romexpo pe care vor fi dezvoltate proiecte imobiliare de anvergură. Iulius vizează dezvoltarea și modernizarea pavilioanelor expoziționale ale Romexpo, care au o suprafață destinată spațiilor de expunere de 100.000 de metri pătrați. La aceasta se adaugă terenul disponibil, cu o suprafață totală de peste 37,4 hectare, unde Grupul Iulius dorește să construiască un proiect imobiliar mixt. Ținând cont de suprafața terenului și de proiectele în care a mai fost implicat Grupul Iulius, valoarea investițiilor se va ridica, cel mai probabil, la câteva sute de milioane de euro.

Iulius Management Center, cea mai mare dintre companiile din grup, a raportat în 2017 o cifră de afaceri de 130 de milioane de lei și un profit net de 33 de milioane de lei. De asemenea, cele patru malluri din România sub brandul Iulius, deţinute de Iulius Grup şi de fondul olandez de investiţii Atterbury Europe, şi-au majorat anul trecut cifra de afaceri cumulată cu 10%. Mall-urile Iulius din Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava au avut anul trecut o cifră de afaceri de 246 de milioane de lei. În plus, compania Iulius Holding, care integrează, conform datelor disponibile, businessurile din imobiliare ale omului de afaceri Iulian Dascălu, a înregistrat în 2017 un profit record, de 787 de milioane de lei.