Familia Adamescu
Avere: 500 de milioane de lei
București
Imobiliare, media
Recent, Carmen, fosta soţie a omului de afaceri Dan Adamescu, a fost reţinută și plasată în arest la domiciliu pentru că “probele de la dosar arată că a derulat o activitate infracţională în baza unor mecanisme bine puse la punct pentru a crea aparenţa de legalitate în ceea ce privește firmele sale”, conform magistraţilor Tribunalului București. Cel care făcuse denunţul care declanșase investigaţiile procurorilor era fiul lui Dan Adamescu, Alexander, arestat la rândul său în acest an, în Anglia, unde se află și acum și de unde încearcă să împiedice extrădarea sa în România, unde există un mandat de arestare preventivă emis pe numele său.
Sunt aproape doi ani de când Dan Adamescu a murit (24 ianuarie 2017), iar dispariţia acestuia a amplificat lupta pentru ceea ce la un moment dat era considerat a fi imperiul lui Adamescu.
El revenise în ţară la finele anilor ‘90, după ce emigrase la finele anilor ‘70 în Germania, unde construise de la zero afaceri de zeci de milioane de mărci germane și unde încă deţinea la un moment dat proprietăţi imobiliare importante.
Revenit în România, Adamescu a jucat puternic pe cartea achiziţiilor și a preluat câteva dintre cele mai importante active de la acea vreme. A fost cazul celui mai cunoscut centru comercial din România comunistă, magazinul Unirea, din centrul Capitalei, cel mai tranzitat loc din România sau al companiei Astra, cea care preluase în 1990, după spargerea fostului ADAS, divizia de reasigurări a fostului monopol de stat al asigurărilor dinainte de Revoluţie.
Au urmat apoi, după o serie de tranzacţii învăluite mai mult sau mai puţin de mister, hotelul Intercontinental din București, Hotelul Rex din Mamaia, cotidianul România Liberă, săptămânalul Academia Caţavencu sau clubul de fotbal Oţelul Galaţi. Dacă la toate acestea adăugam și proiectele imobiliare International Business Center Modern sau City Business Center, precum și perspectivele de dezvoltare ale companiei MegaConstruct, care câștigase mai multe licitaţii de concesiune a distribuţiei de gaze în zona Dobrogei, atunci averea cu care ar fi trebuit să îl credităm pe Adamescu în diferitele ediţii ale Forbes 500, conform propriilor sale estimări, ar fi depășit ușor 1,5-2 miliarde de euro.
Pe cât de ambiţioase erau planurile lui Adamescu, pe atât de dramatică a fost prăbușirea sa din ultimii ani. Astra Asigurări, pe care Adamescu o evalua la un moment la 850 de milioane de euro, după ce își extinsese activitatea în Ungaria și urma să ajungă și în Slovacia sau Germania, s-a prăbușit și a fost pusă sub administrarea specială, iar apoi a intrat în faliment. Clădirile de birouri au fost preluate de băncile la care firmele omului de afaceri aveau datorii și multe dintre afacerile sale au intrat în insolvenţă, incluzând aici și clubul de fotbal Oţelul Galaţi. Ba mai mult, intervenţia în una dintre aceste cauze în insolvenţă i-a adus omului de afaceri arestarea, condamnarea definitivă la patru ani și patru luni de închisoare cu executare și în cele din urmă decesul. Iar lupta pentru activele (încă) valoroase pe care le-a acumulat Dan Adamescu este departe de a se fi încheiat.