FacebookTwitterLinkedIn

Enrico Perini, 52 de ani

Avere: 560 de milioane de lei

București

Comerț materiale de construcții, auto

Antreprenorul a ajuns să facă afaceri în România printr-o întâmplare. A venit pentru prima dată în țară când avea 25 de ani, într-o vacanţă. Nu este clar dacă s-a îndrăgostit iremediabil de ţara noastră sau pur și simplu a găsit aici oportunități de business pe care nu a putut să le rateze. Cert este că ideea de a intra pe piața românească s-a dovedit a fi una foarte bună. A înţeles imediat că românilor, ieşiţi de puţin timp de sub regimul comunist, le lipsesc multe lucruri şi sunt avizi după cumpărături. Aşa s-a decis că trebuie să plece din Italia pentru a o lua de la capăt într-o ţară plină de oportunităţi. Nu a aşteptat foarte mult. De atunci, Perini a construit afaceri de zeci de milioane de euro.

În 1992, și-a deschis o mică afacere prin care comercializa calorifere. Ulterior, în 1994, a pus bazele Romstal Imex, companie specializată în instalații și echipamente pentru instalații, aceasta devenind și cea mai mare firmă din portofoliul omului de afaceri. La nivelul anului 2017, distribuitorul de instalaţii şi materiale de construcţii Romstal şi-a majorat cifra de afaceri cu 8% faţă de anul anterior, ajungând la 659 milioane de lei. În schimb, profitul a scăzut de la 45 milioane de lei în 2016, la 37 de milioane de lei în 2017.

La fel de spectaculoasă a fost și creșterea celei de-a doua celei mai mari companii deținută de Enrico Perini, Autoklass Center, care a fost înființată în anul 2003 de omul de afaceri. Autoklass Center este în prezent unul dintre cei mai importanți comercianți de automobile din România, având, în 2017, o cifră de afaceri de 532 milioane de lei, în creștere cu peste 90 de milioane față de 2016 și un profit net de 9 milioane de lei. O altă companie controlată de Enrico Perini este Valrom Industrie, firmă producătoare de țevi PVC și materiale plastice. Aceasta a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 222 milioane de lei, cu 5 milioane mai mare față de 2016. În schimb profitul Valrom Industrie a fost de 6 milioane de lei, jumătate față de cel obținut în 2016.

Prin intermediul Valrom, Perini controlează și Valplast Industrie, care a raportat în anul 2017 o cifră de afaceri de 83 milioane de lei și un profit net de 2 milioane de lei, în scădere față de anii anteriori. Perini, care a avut o firmă de reparații industriale și în Italia, în anii 1980, își controlează businessurile prin intermediul a două companii cu activități de tip holding, Romstal Investment și Perini Lang Holding. În plus, el este asociat, în majoritatea businessurilor, cu alți doi oameni de afaceri, Ovidiu Henter, care este de ani buni administratorul Romstal Imex, și Guido Fucina.