FacebookTwitterLinkedIn

Anca Vlad, 61 de ani

Avere: 800 de milioane de lei 

București

Distribuție și retail farmaceutic

La finele anului 2017, grupul Fildas – Catena a înregistrat o cifră de afaceri record și a depășit 6.000 de angajați.

Cea mai mare companie din grup, Fildas Trading, fondată de Anca Vlad în 1991, a înregistrat în 2017 un nivel istoric al rezultatelor financiare. Astfel, cifra de afaceri a firmei Fildas Trading a ajuns în 2017 la valoarea de 2,66 miliarde lei, fiind cea mai mare realizată de la înființarea companiei. Profitul net raportat la finele anului trecut s-a situat la valoarea de 103,5 milioane lei, cu 10% mai mare decat anul precedent. Fildas Trading este o companie puternică, stabilă, capitalurile proprii ale acesteia la 31 decembrie 2017 fiind de 272,2 milioane lei.

Fildas Trading desfășoară activități de import și distribuție de medicamente și operează prin cele 14 depozite ale sale răspândite la nivel național: două depozite centrale – în București (Mogoșoaia) și Pitești – și 12 centre logistice regionale fiind compania cu cu cel mai mare număr de depozite din piața farmaceutică românească. În luna noiembrie 2017, compania a depășit pragul de 1.000 de angajați. Fildas Trading deține logistică proprie si dispune de o flotă de transport formată din 120 de autoutilitare și 12 camioane de mare tonaj. În anul 2017, Fildas Trading a intrat în premieră în Top 500 al celor mai mari firme din Europa Centrală și de Est, clasament realizat de compania de consultanță și analize economice COFACE, plasându-se direct pe locul 335, cea mai bună poziție a unei firme românești nou-intrate în top. Fildas Trading a fost desemnată trei ani la rând True Leader (pentru 2015, 2016 și 2017) de către ICAP România (ICAP România este membră a agenției de credit rating ICAP Group, una dintre puţinele companii acreditate de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Piețe ca „Agenţie de Credit Rating”).

Grupul deținut de Anca Vlad a pus bazele rețelei de farmacii Catena, încă din anul 1999. Cu peste 720 de farmacii la nivel național, peste 5.000 de angajați și 4,5 milioane de clienți fideli, Catena este în prezent cea mai puternică rețea de retail farmaceutic din țară și unul dintre cele mai puternice branduri românești. („Farmacia inimii” este, în același timp, și „Farmacia tuturor românilor”). Campaniile de informare „O inimă sănătoasă iubește mai mult!”, organizată în fiecare an de Valentine’s Day, și „Înțelege și controlează diabetul”, cu prilejul „Zilei de luptă împotriva diabetului”, au intrat în agenda evenimentelor tradiționale ale românilor.

Rețeaua de farmacii Catena a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 2,84 miliarde lei, în creștere cu 10,5% comparativ cu exercițiul financiar precedent. În ultimii ani, Catena a primit mai multe premii și distincții din partea unor prestigioase instituții de profil, printre care: Best Buy Award – pentru 3 ediții consecutive, Trusted Brands – pentru 2 ani la rând, Superbrands – de trei ori, Qudal (Lanțul de farmacii nr. 1 din punct de vedere al calității produselor și serviciilor din România) – trei ediții, Customers’ Friend (Prietenul Cumpărătorilor), oferit de ICERTIAS (Asociația Internațională de Certificare, cu sediul la Zurich, Elveția), True Leader – din partea ICAP România (pentru 2016), Forbes – Brands For Kids – trei ani la rând.

O altă companie deținută de Anca Vlad este Nutrition Research, având activități de cercetare în domeniul nutriției, care creează produse pentru diete indicate în afecțiuni ca diabetul, bolile cardio-vasculare sau obezitatea. Aceasta a raportat în 2017 o cifră de afaceri de 4,1 milioane lei.

Anca Vlad face parte din prima generație de antreprenori români de după 1989. Este vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), organizație apolitică ce susține și încurajează capitalul românesc. În ultimii doi ani, Anca Vlad a ocupat primul loc în „TOP 50 Forbes cele mai influente femei din România“.

Experiența acumulată în cei 27 de ani de antreprenoriat o plasează pe Anca Vlad în postura de bun cunoscător al mediului de afaceri românesc. Activitatea antreprenoarei nu se concentrează doar pe afacerile farmaceutice. Aceasta susține artele în România prin Galeria de Artă Contemporană Senso și prin sprijinirea multor artiști români. Fundația „Fildas Art”, al cărei membru fondator este, are în derulare proiecte ce privesc aducerea în atenția publică a artiștilor naționali și a creațiilor acestora. Galeria Senso este un proiect ambițios al fundației, în care sunt expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă ale artiștilor contemporani.

Pe de altă parte, grupul Fildas – Catena se implică în acțiuni sociale și de caritate, sprijinind constant mai multe fundații, printre care „Salvați Copiii! – România” (care militează pentru drepturile și protecția copilului în România), Fundația OvidiuRo (a cărei misiune este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate) și Light into Europe (o fundație de caritate româno-britanică, ce susține dezvoltarea de proiecte dedicate copiilor și tinerilor cu deficiențe senzoriale).

De asemenea, grupul farma susține organizația de caritate HOSPICE Casa Speranței (care oferă gratuit servicii specializate de îngrijire a copiilor și adulților diagnosticaţi cu boli incurabile) și Fundația Renașterea (un stindard al luptei împotriva cancerului de sân și al conștientizării importanței prevenirii acestei grave afecțiuni).

În plus, grupul fondat de Anca Vlad s-a implicat de-a lungul timpului în numeroase proiecte de interes național, susținând reprezentanții României în diferite competiții sportive și muzicale nationale si internaționale, dar susține financiar și producția cinematografică românească, fiind, printre altele, sponsor al Festivalului de Film Anonimul și Les Films de Cannes a Bucarest, precum și al mai multor producții cinematografice de succes.

„Este plăcut ca antreprenor ca, după ani de eforturi și dedicare, să privești cum o echipă competentă de specialiști în farmacie, economie, medicină ți-a preluat grijile și duce firma mai departe. Tot ceea ce s-a realizat în acești ani a rezistat pentru că s-a făcut <din inimă>.