FacebookTwitterLinkedIn

Familia Talpeș

Avere: 1,25 miliarde de lei

București

Software

La începutul lunii decembrie 2017, Bitdefender a venit cu un anunţ important: fondul de investiţii Vitruvian Partners a devenit al doilea cel mai mare acţionar al companiei, odată cu achiziţia pachetului minoritar de aproximativ 30% de la fondul de investiţii Axxess Capital. Ca urmare a acestei tranzacţii, valoarea companiei Bitdefender a fost stabilită la peste 600 de milioane de dolari (nu au fost raportate încă datele financiare la Ministerul de Finanţe pentru anul 2017 – n. red.).

„Tranzacţia demonstrează creșterea și scalarea rapidă a business-ului nostru, dat fiind că suntem evaluaţi acum la peste 600 de milioane de dolari. Experienţa Vitruvian în dezvoltarea companiilor de tehnologie susţine strategia noastră de creștere și, în special, investiţiile semnificative în construcţia ofertei de soluţii pentru companii și a prezenţei din Statele Unite ale Americii. Vom continua să operăm cu baze financiare solide, ceea ce ne va permite să ne extindem și să diversificăm portofoliul de produse ca să ne protejăm mai bine clienţii și să fim mereu cu un pas înaintea atacatorilor”, spunea atunci Florin Talpeș, CEO și cofondator al Bitdefender, care, alături de Măriuca Talpeș continuă să deţină pachetul majoritar din Bitdefender. Soţii Talpeș sunt unii dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români. Ei lucrează de peste două decenii și jumătate în domeniul IT.

În 1990 cei doi au înfiinţat compania Softwin, apoi AntiVirus eXpert (AVX), afacere care s-a transformat în Bitdefender în luna noiembrie, 2001. Florin Talpeș a absolvit facultatea de Matematică, a fost doi ani profesor la un liceu din Sighişoara și cercetător la Institutul de Tehnică de Calcul din Pipera, unde lucra împreună cu soţia sa. Măriuca Talpeș a lansat și conduce Intuitext, divizia de software educaţional a grupului Softwin şi unul dintre cei mai inovatori producători internaţionali de lecţii pe calculator. Intuitext deţine portalurile didactic.ro și olimpiade.ro, dedicate atât profesorilor, cât și elevilor. Ea este, de asemenea, membru în board-ul Romanian Business Leaders și iniţiatorul proiectului MERITO, care aduce în prim-plan performanţele profesorilor români.

Bitdefender a crescut rapid și este o companie cunoscută în afara graniţelor ţării, principalele pieţe unde este prezentă fiind Statele Unite și Europa de Vest. De altfel, Bitdefender a bifat, în ultimii doi ani o serie de achiziţii prin care și-a consolidat poziţia pe pieţele externe. Prima achiziţie efectuată a fost la începutul anului 2017 – a preluat compania franceză Profil Technology, întărind poziţia companiei în Europa și la nivel global, următoarele achiziţii fiind anunţate în toamna acestui an. În septembrie, producătorul de software a preluat compania australiană SMS eTech și a deschis birouri proprii în Melbourne. SMS eTech este compania care se ocupa cu distribuţia produselor Bitdefender în Australia și Noua Zeelandă.

Bitdefender a preluat angajaţii SMS eTech responsabili de portofoliul Bitdefender, cu obiectivul de a consolida vânzările online, reţeaua de parteneri și expansiunea în regiune. Produsele Bitdefender sunt disponibile pe piaţa australiană de 13 ani, iar în ultimii patru ani SMS eTech a fost partenerul exclusiv al Bitdefender, raportând creșteri ale businessului de 55%, cu accent pe vânzările către companii. „Această decizie strategică va contribui la creșterea susţinută, de două cifre, pe care o traversăm. Bitdefender Australia va avea un rol cheie în dezvoltarea businessului și brandului Bitdefender la nivel global”, spunea Florin Talpeș, CEO al Bitdefender. Modelul de business al Bitdefender presupune prezenţa în anumite pieţe fie prin birouri proprii, fie prin intermediul unor parteneri exclusivi, care gestionează integral activităţile de vânzări și marketing pentru produsele Bitdefender. În prezent, Bitdefender și-a stabilit prezenţa locală în SUA, Franţa, Germania, Danemarca, Spania, Italia, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Suedia, Canada.

Cea de-a doua achiziţie bifată de Bitdefender a avut loc spre finalul lunii octombrie, odată cu preluarea companiei olandeze de tehnologie RedSocks Security. Achiziţia extinde portofoliul de soluţii în zona de securitate a reţelelor și de monitorizare a ameninţărilor informatice complexe. Preluarea birourilor RedSocks de la Haga și integrarea echipelor locale de specialiști în vânzări și cercetare-dezvoltare vor dezvolta oportunităţile de business de pe piaţa olandeză, prin înfiinţarea Bitdefender Olanda, acolo unde este prezentă de 12 ani, și vor susţine extinderea operaţiunilor în vestul Europei. În paralel, în aprilie 2018, Bitdefender a lansat pe piaţa locală Bitdefender BOX, un dispozitiv care protejează de ameninţări informatice toate dispozitivele conectate din locuinţă, dezvoltat de echipa de cercetare și dezvoltare din România. Producţia acestuia a început în toamna anului trecut în fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner. Produsul este disponibil la vânzare în Statele Unite ale Americii, Canada, Germania Franţa și în Japonia.§