
Octavian Coca și Elena Pop au o misiune importantă în cadrul .lumen, un startup fondat în urmă cu aproximativ doi ani de către doi alumni 30 sub 30, Cornel Amariei și Mihai Ivașcu, împreună cu Prof. Dr. Ing. Gabriel Chindriș. Povestea și ideea ochelarilor pentru nevăzători a început în urmă cu mai bine de cinci ani, când tehnologia nu era atât de avansată pentru a integra toate funcționalitățile într-un produs de tip wearable.
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Elena a absolvit Facultatea de Robotică și Masterul de Proiectare în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Fiind mereu în căutare de noi provocări a început să lucreze încă din timpul programului de licență în cadrul unui startup, unde a obținut și primul său rol de manager. După aproape doi ani, tânăra a plecat pentru a doua oară prin intermediul programului Erasmus în Germania pentru a-și dezvolta lucrarea de disertație în cadrul unei companii. „Toată experiența de a fi pe cont propriu în străinătate mi-a intensificat dorința și convingerea că pot să fac mai mult. Șansa a făcut să îl cunosc pe Cornel Amariei în cadrul unui program de leadership în vara anului trecut, când încă eram plecată”, adaugă Elena.
Octavian s-a implicat în trecut într-un proiect care dezvolta un dispozitiv de citire al undelor cerebrale. Acest sistem fiind gândit în mod special pentru persoanele care suferă de ADHD, dar și pentru oamenii care au nevoie de stimuli externi pentru a se focusa mai bine. Cu acest prototip dezvoltat împreună cu alți doi colegi au reușit să câștige mai multe premii internaționale și au ajuns finaliști la Intel ISEF în Los Angeles.
Iată cine sunt tinerii din promoția 2021 – Forbes 30 sub 30
În cadrul .lumen, Elena coordonează departamentul de dezvoltare mecanică și design industrial. „Hardware-ul sistemului este foarte complex, conținând extrem de multe componente care trebuie proiectate cu atenție, asigurându-ne că sunt sigure pentru om și că funcționează corect în condiții de operare foarte variate, de la deșert la țări înghețate. Mai mult, necesită să fie compatibil cu un procentaj mare de oameni, ceea ce e similar cu proiectarea unei perechi de încălțăminte care se potrivește cu orice picior. Cu mult research fundamental și prototipare, suntem din ce în ce mai aproape de a aduce o schimbare în viața a milioane de oameni”, spune Elena.
Octavian se ocupă de coordonarea echipei de software a .lumen, care astăzi cuprinde peste 15 cercetători și dezvoltatori specializați pe mai multe sub-domenii. „Rezultatul muncii pe care o coordonez se vede direct în produsul .lumen glasses, prima pereche de ochelari pentru nevăzători ce îmbunătățește mobilitatea acestora. Ca principiu, tehnologia folosită este cea de condus autonom, scalată să funcționeze pe un produs de tip wearable, care poate fi purtat cu ușurință. Provocarea reală pe care am avut-o este preluarea a o bună parte din functionalitățile unei mașini autonome, dar și adăugarea de funcționalități pentru a-i ajuta pe nevăzători, într-un sistem ce cântărește doar câteva sute de grame”, punctează Octavian.
.lumen a înregistrat cea mai rapidă creștere din România, reușind să închidă deja multiple runde de investiție în mai puțin de doi ani de la lansare. Startup-ul s-a aflat anul acesta printre cei 20 de finaliști ai Cisco Global Problem Solver Challenge 2021, reușind să câștige distincția pentru „Ethical AI” în valoare de 50.000 de dolari.
În prezent, echipa este formată din 40 de angajați din toate domeniile, de la ingineri software și designeri industriali, până la business developeri și doctori în psihologie. „Suntem în continuă expansiune și lunile ce urmează vor fi o perioadă definitorie pentru .lumen. De exemplu, ne apropiem de a închide o nouă rundă de investiții de tip Serie A și suntem în curs de extindere internațională pe mai multe continente”, adaugă Elena.