
Monica Zara a absolvit Colegiul Național Unirea din Focșani și Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnica București. În urmă cu șase ani, Monica a intrat voluntar în Board of Students of Technology (BEST), unde a organizat pentru prima oară un hackathlon. „Pentru mine a fost life changing și asta m-a făcut să mă întreb oare câți studenți încă nu au descoperit ce vor cu adevărat să facă?”
În 2016 s-a alăturat echipei de organizare a Techstars Startup Weekend Bucharest – un weekend în care participanții care vin cu o idee pleacă acasă cu un plan de business și o echipă – în rolul de Fundraising Manager și Lead Organizer la nivel național. „Știam că vreau să contribui la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România și nu în calitate de inginer energetician. Motivația mea a fost și este legată de impactul pe care îl are munca mea în societate, în viața unui om sau a unei comunități. Pentru că știu că pe harta lor mentală reprezintă un punct din povestea lor”.
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Primul job al tinerei a fost ca tehnician într-o echipă de cercetare la Universitatea Politehnică București, iar apoi ca Junior Marketing Assistant în echipa eDevize. „Am început să lucrez din anul al II-lea de facultate într-un proiect de cercetare alături de unul dintre profesorii de fizică de la curs. Mi-am dat seama destul de rapid că nu era locul meu acolo, așa că, în 2017, am schimbat complet traiectoria și m-am alăturat echipei eDevize pe un rol de Junior Marketing Assistant”.
Monica Zara a mai lucrat ca Business Developer în echipa Under Development Office, Project Manager în proiectul AgTech, iar acum este partnership Success Manager și Head of Sales în echipa How to Web. „În toamna lui 2018, am mai făcut un pas către zona de vânzări și am început să lucrez în calitate de Business Developer în echipa Under Development Office, asta după ce am petrecut trei luni la Piatra Neamț cu echipa Rubik Hub și mi-am dat seama că locul meu este în București. Am văzut apoi anunțul lui Bogdan Iordache, care căuta un Partnership Success Manager pentru echipa How to Web, iar din vara lui 2020 sunt implicată și în dezvoltarea proiectului AgTech TM, un incubator dedicat startup-urilor agritech din România, alături de echipa X by Ascendis”.
Iată cine sunt tinerii din promoția 2021 – Forbes 30 sub 30
Compania How to Web activează în ecosistemul de startup-uri din Romania și CEE. Tânăra s-a alăturat echipei HTW în 2019, iar rolul său a fost să mențină relația cu partenerii existenți, să identifice potențiale parteneriate și să fie precum o punte de legătură între startup-uri și aceștia. „În acest moment rolul meu este să coordonez parteneriatele How to Web și să constuiesc colaborări pe termen lung cu companii care conduc inovația în industia lor și contribuie la dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din România și CEE.”
Tânăra mai coordonează și HTW Institute, un proiect care organizează cursuri și workshop-uri online dedicate echipelor de product cu unii dintre cei mai cunoscuți oameni din industrie, ocupându-se în același timp și de campaniile de vânzări.
AgTech TM este un proiect dezvoltat de echipa X by Ascendis și Agroland care are ca obiectiv inovația în domeniul agricol. „Rolul meu este să creez contextul cel mai bun în care vin oamenii dornici să rezolve o problemă din industria agricolă și să mă asigur că au toate resursele necesare să ajungă la un Product Market Fit. În prima ediție a programului, cinci echipe au primit câte 10.000 de euro investiție din partea Agroland pentru a dezvolta MVP-ul.”