
Ancuța Bodnar (23 de ani) și Simona Radiș (22 de ani) practică canotaj de performanță de aproximativ 9 ani, o vârstă la care adolescenții au în general cu totul alte preocupări. Cele două tinere au fost selectate pentru a practica acest sport când aveau doar 13-14 ani, fără să cunoască prea multe detalii despre ce implică canotajul. „Mi s-a povestit despre canotaj și mi-a plăcut ce am auzit. Astfel am hotărât să dau o șansă acestei oportunități și nu a durat mult până mi-am dat seama că îmi doresc să fac acest sport cu adevărat, că vreau să câștig medalii și să ajung cât mai departe pe drumul performanței”, recunoaște Simona. La fel s-a întâmplat și pentru Ancuța, care admite că „pasiunea pentru acest sport a venit mai târziu, când am început să îl descopăr. Primele competiții naționale mi-au dat încredere și curaj să continui. Îmi doream să reprezint țara și acest lucru mă motiva”.
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Cele două tinere au câștigat separat poziții importante pe podiumul Capionatelor Europene, Mondiale și Naționale de Juniori, iar împreună au scris istorie pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
„Am început cu Campionatele Naționale și prima medalie a mea a fost de argint, câștigată la patru vâsle. În 2015, am câștigat primul aur internațional în cadrul Campionatului European de juniori. În 2017, am câștigat atât aurul European, cât și pe cel Mondial. În 2018, am trecut la U23, unde am cucerit aurul European, iar mai apoi pe cel Mondial. Pe lângă aceste rezultate au fost multe altele în cadrul competițiilor naționale și a celor balcanice”, adaugă Simona.
Iată cine sunt tinerii din promoția 2021 – Forbes 30 sub 30
Ancuța Bodnar a participat la primul său concurs european în 2014, unde a obținut medalia de aur. A reușit apoi să câștige aurul la Campionatul European de Juniori din 2015, plus încă patru medalii de aur la Campionatele Europene de Tineret din 2017, 2018, 2019 și 2020, ultimii doi ani fiind alături de Simona Radiș. „ Anul 2019 a fost un an foarte bun. Am format echipă cu Simona Radiș, iar împreună am atins mari obiective. Am ocupat locul II la Campionatul European de Seniori, locul I la Cupa Mondială și locul II la Campionatul Mondial de Seniori, iar astfel am obținut calificarea bărcii de dublu vâsle la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, spune Ancuța.
Anul 2021 a început cu un aur european și unul mondial, iar totul a culminat cu aurul de la Tokyo, când cele două tinere românce au devenit campioane olimpice. „România are cel mai mare atu. Suntem un lot tânăr, puternic, cu spirit de învingători care poate progresa foarte mult. În finalele de la Tokyo, bărcile României au avut cea mai mică medie de vârstă. Am reușit să învingem bărci medaliate anterior, cu o experiență și vârstă mult mai mare”, afirmă Ancuța Bodnar.
Visul Simonei și al Ancuței continuă, iar în 2024 cele două tinere vor să aducă României al doilea aur olimpic de la Paris.