FacebookTwitterLinkedIn

Diana-Beatrix Velicu este originară din Lupeni, județul Hunedoara, iar 19 ani din viața sa a practicat schiul alpin de performanță în cadrul Clubului Sportiv Școlar Petroșani, făcând parte din Lotul Național și Olimpic al României. A absolvit Facultatea de Medicină Dentară în cadrul Universității Carol Davila, iar rezidențiatul l-a făcut în Statele Unite ale Americii la prestigioasa universitate UCLA (University of California Los Angeles).

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Tânăra este în prezent implicată într-un proiect de cercetare realizat în colaborare cu o echipă de cercetători din cadrul UCLA, NASA, BioServe și University of Colorado Boulder, care a primit o finanțare de 1,5 milioane de dolari. Proiectul inițial a început în urmă cu 20 de ani, când a fost descoperită proteina NELL-1, iar după mai mulți ani de cercetare s-a dovedit că aceasta are beneficii osteoblastice (de a forma os) și anti-osteoclastice (de a se opune resorbției osoase), făcând-o un candidat excelent pentru un posibil tratament împotriva osteoporozei. „În momentul de față singurul tratament aprobat de FDA este PTH (Parathormonul), iar în mod frecvent pacienții primesc tratament cu bisfosfonați care au numeroase efecte negative asupra organismului uman. Astfel, proteina NELL-1 a fost supusă unui proces de inginerie pentru a nu fi degradată rapid de către organism, iar în proiectul nostru acest compus a fost injectat în 40 de rozătoare, care ulterior au fost trimise pe Stația Spațială Internațională.” Totuși, care este legătura dintre această proteină și călătoria în spațiul cosmic? Ei bine, Diana ne-a explicat că pe pământ corpul uman pierde aproximativ 1% din masa osoasă în fiecare an, în timp ce în spațiu astronauții pierd aproximativ 3% din masa osoasă pe lună, iar mediul antigravitațional este cel mai bun mod pentru a testa capacitatea de regenerare și protecție osoasă dată de proteina NELL-1.

Iată cine sunt tinerii din promoția 2021 – Forbes 30 sub 30

Diana-Beatrix, care locuiește în SUA, își împarte timpul între clinică, cercetare și mediul academic. „Ca medic, este de datoria mea să fiu la curent cu cele mai moderne metode de diagnostic și tratament, iar acest lucru presupune studiu continuu.”

În următorii ani, tânăra plănuiește să își deschidă propria clinică de ortodonție și ortopedie dento-facială în care să implementeze un protocol complet digitalizat. Totodată, medicul stomatolog vrea să aducă o schimbare în viața românilor prin deschiderea unui centru specializat și dedicat persoanelor care suferă de sindroame care afectează sfera cranio-facială. „În România, asigurarea serviciilor medicale în sfera medicinei dentare se desfășoară aproximativ 95% în sistem privat. Din păcate, asigurarea oferită de stat acoperă o gamă limitată de tratamente stomatologice (…). Datorită acestor lipsuri, pacienții se prezintă la stomatolog când este prea târziu și tratamentul este extrem de complex și costisitor”.