FacebookTwitterLinkedIn

Cristian Dan a început să programeze la vârsta de zece ani ajutat de tatăl său, iar mai târziu a studiat la Cluj-Napoca un program de licență și master în IT. În timpul studenției, tânărul a fondat startup-ul City365, care a fost acceptat într‑unul din acceleratoarele de top din România, Spherik Accelerator, iar mai târziu în Risky Business. După terminarea studiilor, Cristian a lucrat câțiva ani în Cluj, iar mai apoi pentru două startup-uri din Londra. „În 2019 am început să lucrez la propriul meu startup, Yayzy, care acum este bine finanțat. Avem 16 angajați, o aplicație promovată de Apple și colaborări cu bănci europene.”

Conceptul business-ului său a pornit în Antler Accelerator din Londra, unde doar 70 de candidați sunt acceptați din câteva mii de aplicații. „Am început să lucrăm împreună, eu și încă doi colegi, și am dezvoltat ideea. Am cercetat piața și am observat că lumea dorește o soluție care să aibă un impact asupra mediului, dar fără să necesite multă gestionare, așa că m-am apucat să fac un prototip și după două luni am primit prima investiție de la Antler VC și am început să mărim echipa și să căutăm să strângem mai multe fonduri.”

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Yayzy este o platformă pentru utilizatori și business-uri, care face mai rapidă și mai ușoară acțiunea împotriva schimbărilor climatice. Aplicația mobilă oferă utilizatorilor Yayzy o metodă simplă prin care pot să își conecteze contul bancar și să vadă în timp real impactul cumpărăturilor lor asupra climatului, pot afla mai multe despre brandurile sustenabile și pot să neutralizeze impactul lor cumpărând offset-uri de CO2 direct din aplicație. Pentru business-uri, startup-ul oferă un API prin care companiile pot să calculeze și să arate utilizatorilor lor impactul de CO2 direct pe platforma proprie și pot cumpăra pentru aceștia offset-uri de CO2. „Deocamdată avem 16 angajați. Pe partea de programare avem șapte programatori, din care patru sunt din România, doi din India și unul din Anglia. Ca și cifră de afaceri, target-ul este de jumătate de milion de lire sterline pentru anul viitor și 4,7 milioane lire sterline pentru 2023. Tocmai am terminat faza de construcție a platformei și lucrăm la ultimele eficentizări ale platformei înainte de a lansa campaniile de marketing.”

La începutul anului, aplicația tânărului a fost aleasă pentru a fi promovată de Apple în AppStore ca aplicația zilei, în fața a peste 30 de milioane de utilizatori, unde 2,1 milioane de alte aplicații concurează pentru atenția deținătorilor de iPhone.

Iată cine sunt tinerii din promoția 2021 – Forbes 30 sub 30

Până acum, startup-ul lui Cristian a strâns în total trei runde de investiții în valoare de 1,8 milioane euro, iar pentru următoarele 18 luni, tânărul spune că se va concentra pe creșterea numărului de utilizatori. „Plănuim să lansăm Yayzy în Europa continentală și de Est. Yayzy funcționează deja cu ING România în versiunea beta și plănuim o lansare pe piața românească în următoarele luni. Următorul pas va fi lansarea în USA, unde deja am început integrarea cu un provider de date bancare și plănuim lansarea pe piața americană în a doua jumătate a anului, după Australia și Singapore, fiindcă partenerul de date bancare suportă diverse regiuni.”

Cristian Dan îi sfătuiește pe tinerii antreprenori să nu renunțe până nu primesc finanțarea. Acesta recunoaște că în drumul său către succes a avut deseori parte de obstacole, ca atunci când a trebuit să aștepte un an și jumătate pentru ca a doua rundă de investiții să se concretizeze, deoarece la începutul pandemiei au existat multe incertitudini, iar investitorii nu mai erau atât de deschiși să investească. „Am vorbit cu sute de persoane și până la urmă am găsit o strategie de finanțare care a atras mai mult de 1000 de investitori de rând, dar și un grup de angel investors profesioniști (COREangels) pentru încă o rundă de investiție. Prin perseverență, am ajuns dintr-o situație în care credeam că vom rămâne fără bani la o rundă de investiții supraîncărcată”.