
Când majoritatea oamenilor își căutau cadourile, un român de origine turcă a pus în vitrine propria ofertă. „După trei ani și jumătate (n.red. – la momentul interviului, august 2017), în care am tot recuperat pierderea, de anul acesta intrăm pe profit, era momentul să vindem“, a spus Omer Süsli, rememorând începerea discuțiilor pentru vânzarea Praktiker, în decembrie 2016. Acesta a preluat afacerea în februarie 2014, de la grupul german Praktiker, care, în 2002, a pus bazele pieței de bricolaj din țara noastră, iar în 2008 era liderul pieței, cu afaceri de 300 de milioane de euro. Criza a dărâmat businessul până la afaceri de 146 de milioane de euro, în 2012, și intrarea pe pierdere.
Competiția
Süsli a avut opt investitori interesați de preluarea Praktiker, printre care fonduri de investiții și persoane fizice. Susține că nu a vândut investitorului care a înaintat cel mai ridicat preț, ci acelui strategic care poate continua dezvoltarea businessului. Acesta a fost grupul britanic Kingfisher, proprietarul numărului doi din piața de bricolaj, Brico Depôt România. Piața de aproximativ 15 miliarde de lei este dominată de Dedeman, cu o treime din aceasta din 47 de magazine, urmat la mare distanță, de Brico Depôt, cu afaceri de 657 de milioane de lei din 15 magazine. Praktiker este numărul patru, cu afaceri de 628 de milioane de lei (140 de milioane de euro), anul trecut, pe trei fiind Hornbach, cu venituri de 636,8 de milioane lei din șase magazine. Așa s-ar părea că se încheie povestea Praktiker pe piața din România, după 15 ani. Kingfisher nu a anunțat planurile pentru o rebranduire a Praktiker în Brico Depôt, neprimind încă acordul pentru tranzacție de la Consiliul Concurenței. Dar șanse există. Anunțul preluării Praktiker l-a făcut Brico Depôt România. „Cred că vom primi acordul Consiliului Concurenței. Din analiza noastră nu încălcăm reglementările anticoncurență în niciun oraș“, a subliniat Süsli. Tranzacția, a cărei valoarea nu a fost anunțată, a surprins piața, dar nu a șocat-o. Nu se știa în piață de vânzare, dar faptul că Süsli nu avea experiență în retail și că rețeaua nu evoluase spectaculos de la preluare crea spațiu pentru un exit total, sau măcar parțial către un fond de investiții cu experiență în retail.
Ce a cumpărat Kingfisher?
O rețea de 27 de magazine, în 23 de orașe, cu 1.700 de angajați, conform celor mai recente informații furnizate de Praktiker. Alți 1.000 de angajați prestează servicii externalizate de retailer către alte companii. Pentru acest an, Süsli bugetase o creștere a afacerii Praktiker de maximum 9%, la 690 de milioane de lei. În plus, în acest an, bonul mediu a crescut cu 10%-15%, fiind de 130 de lei, cu un maxim de 150 de lei, vara, în plin sezon. „Din momentul în care am preluat Praktiker, din februarie 2014, dacă nu ar fi deschis concurenții niciun alt magazin, acum aveam o creștere de 80%-90%, față de-atunci“, a precizat fostul proprietar. În schimb, în această perioadă, compania a avut o creștere a veniturilor, de la an la an, de aproximativ 5%. O parte din creșterea vânzărilor din acest an se sprijină pe reamenajarea a 11 dintre cele 27 de magazine, susține Süsli: „În toate magazinele reamenajate, vânzările și numărul de clienți au crescut, în medie, cu 10%-30%, dar a fost și un caz de 60%.“
De asemenea, la momentul vânzării, Praktiker se baza pe veniturile din decorațiuni, nu doar materiale de construcții brute, după ce a diversificat ușor-ușor produsele. În plus, gama a urcat de la 25.000 de produse, în 2014, la aproape 40.000, iar online sunt disponibile jumătate. „Pe site, am depășit numărul de un milion de vizitatori unici. Conversia este în creștere. N-aș vrea să dăm nicio cifră, dar rata este de patru ori, față de începutul anului. Crește odată cu noile produse adăugate pe site“, a spus Mirela Ochiana, Marketing Managerul Praktiker. Coșul mediu în online ajunge la 500 de lei. Omer Süsli apreciază că piața de bricolaj va crește puternic în momentul în care vor fi demarate proiectele mari de infrastructură – pe de o parte, va crește cererea de materiale de construcții pentru acestea, pe de altă parte, vor genera venituri pentru mai multe companii, implicit salarii, deci interes pentru renovarea locuințelor, dacă nu chiar pentru construire.
Se întoarce în retail?
„Nu, nu. Sunt industriaș. Îmi place producția. Ca român, peste tot pe unde mă duc spun că sunt român, doresc să fac ceva care să aducă plus valoare țării“, anunță Süsli. Referindu-se la ce va face cu suma obținută din vânzarea Praktiker: „Retail-ul, în general, nu doar bricolajul, l-am încercat, dar nu este pentru mine“, a concluzionat Süsli, care controlează diverse fabrici, de la cărămizi la confecții. „Mă interesează să și investesc într-o fabrică, nu doar să construiesc. Voi vedea. Este prea devreme să spun exact domeniul, dar, probabil, voi face o fabrică între București și Constanța, undeva în Dobrogea.“