Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Filozofia lucrurilor importante

IMG_1147
Este una dintre cele mai ocupate doamne din lumea afacerilor, dar de aproape doi ani personajul principal al vieții ei este micuțul Alex. Am stat de vorbă cu Andreea Mihai, director de marketing și comunicare la Carrefour România, despre ceea ce contează cu adevărat în viață.

Forbes Kids: Cu ce așteptări ați întâmpinat statutul de mamă?

Andreea Mihai: Mă așteptam la ceva magic, la un omuleț care a stat în corpul meu, timp de 9 luni și care îți simte orice stare sufletească. Și exact așa a fost! Când l-am văzut prima oară mi s-a părut superb, că un înger! Și mi s-a părut că mă cunoaște! Și că simte cât sunt de fericită!

În spate avea lumina de la sala de operație, plângea tare și mi-am zis, zâmbind: „De mic se face auzit!“ În fundal, în sala de operații era exact în acel moment, melodia mea preferată: „Beneath you’re beautiful“. Acesta a fost primul contact cu băiatul meu: o fericire imensă și un zâmbet cât toată planeta!

Ați călătorit împreună cu copilul în afara granițelor de când era foarte mic sau preferați să așteptați?

AM: Am călătorit când avea nouă luni, am fost în Italia, în Toscană. Nu ține de vârstă cred, am văzut în avioane în toată viața mea copii nou-născuți, mai mari, mai mici… vesticii sunt mai curajoși cred eu decât românii, care au tendința să protejeze exagerat copiii.

Gândindu-mă mai bine acum, clar vacanțele le voi alege în funcție de locul unde poate merge și fiul meu, să aibă infrastructura adaptată vacanței cu copii. Am văzut foarte multe bloguri care dau sfaturi în acest sens și sunt foarte utile. Pe tripadvisor la fel, multe sfaturi pentru părinți cu copii mici. E important să te bazezi pe experiența altora în domeniu.

Care este cel mai important „dar” pe care v-ați dori să-l faceți copilului dvs?

IMG_1149AM: Sa aibă o bază solidă, familia, care să-l învețe principii de viață solide, sa aibă incredere in el, sa aibă credință în Dumnezeu, să facă mult bine, să fie optimist și vesel.

Oamenilor le place să dea sfaturi atunci când te pregătești să ai un copil. Care este sfatul care s-a dovedit a fi greșit sau neadevărat?

AM: Am trăit asta recent, oameni din jur care dau sfaturi non-stop despre cum să-ți crești copiii. Eu găsesc acest lucru în regulă, căci din experiența altora poți învăța.

Contează însă enorm tonul și maniera în care dai aceste sfaturi. De exemplu, dacă le primesc ca un fel de reproș sau repetitiv, deși acea persoană vede clar că nu vreau să adopt sfatul, acest lucru mă deranjează!

Am o cunoștință care mi spunea: ceartă-l dacă nu face ceva bine și spune-i: „Fii cuminte!“. Eu am citit de curând că exact asta trebuie să evităm, fiindcă acei copii vor crește „fiind cuminți“, dar fără să și exprime adevărata personalitate sau fără să fie trendsetteri. Nu certatul este soluția și nici fraza „Fii cuminte“, ci să-i explici copilului de ce nu e bine ce a făcut, blând.

Care a fost cel mai bun sfat primit, legat de creșterea copiilor?

AM: Să-mi ascult intuiția de mamă și să citesc ultimele studii legate de buna creștere a copiilor, studii scrise de pediatri, neurologi și psihologi recenți. Știința avansează și a fi la curent cu ultimele descoperiri e foarte important.

Care este cea mai importantă lecție de viață pe care ați învățat-o de când sunteți mamă?

AM: Când copilul plânge și e nervos, o simplă strângere în brațe poate rezolva neliniștea, copilul are nevoie de apropiere fizică mai ales din partea mamei, mai ales în această perioadă de până la 5 ani.

Cum a influențat statutul de mamă viziunea dvs. în afaceri?

AM: Universul se schimbă după ce devii mamă, vezi poate lucruri pe care nu le vedeai înainte. Aș spune că ai tendința să empatizezi mai mult cu cei din jur, iar de la birou acasă am adus spiritul de organizare, fără de care nu m-aș fi descurcat cu siguranță într-un timp așa de limitat.

Cum veți gestiona relația lui cu tehnologia?

AM: Exact asta este marea mea luptă acum. De curând a descoperit telefonul și YouTube-ul și mi-l cere încontinuu, poate sta absorbit zeci de minute în șir, ceea ce nu apreciez foarte tare. După, îl regăsesc imitând personajele de desene animate, în viața reală.

Sincer, mi-aș dori foarte mult să aibă acces foarte limitat la tabletă și telefon și să stea mai mult afară, în aer liber, să facă un sport. Este încă prea mic (1 an și 8 luni), face doar masaj și sport cu un kinetoterapeut, acasă, însă plănuiesc să-l duc, când mai crește puțin, la diverse sporturi, până detectez ce-i place.

Copiii pot fi foarte ușor absorbiți în lumea virtuală, însă asta îi face mai introvertiți, mai visători, greu adaptabili. Prefer lumea reală și evident și puțină tehnologie la vârsta asta fragedă, însă în doze mici până pe la trei ani.

Oricum generația lor va fi asaltată de tehnologia care se dezvoltă exponențial în prezent, așa că nu va duce lipsă. Mi-aș dori mult să iubeasca natura și să iasă mult în aer liber.

Care este cel mai greu lucru de explicat unui copil, în zilele noastre?

AM: Răutatea gratuită din jur, nedreptățile, faptul că în Africa se moare de foame și în vest se aruncă mâncarea…

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii