Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Exclusiv: Cristina Filip, despre momentele în care a fost aproape de a renunța la avocatură și cum urmează să construiască o companie pentru o sută de ani

Cristina Filip a făcut o schimbare radicală în fiecare dintre cele trei momente în care a simțit că vrea să se lase de avocatură. Dar ultima schimbare a fost făcută pentru cel puțin o sută de ani.  
 aboneaza-te
Cristina Filip foto Macri Studio_2

Nu trebuie să ai biroul la ultimele etaje ale celei mai înalte clădiri din Capitală ca să poți vedea că Bucureștiul este un oraș care are, în general, puține clădiri înalte. Privită de la ferestrele de pe partea sudică a clădirii, linia orizontului este întreruptă de doar câteva clădiri de birouri, precum turnurile din piața Charles de Gaulle sau cele din Piața Victoriei, de hotelurile Intercontinental și Sheraton sau, mai nou, de Catedrala Mântuirii Neamului. Dar chiar dacă vederea de la fereastra biroului său de la etajul 15 nu s-a schimbat prea mult în cei cinci ani de când s-a mutat aici sediul casei sale de avocatură, Cristina Filip a simțit din plin efervescența din economia României, care a crescut accelerat în ultimii ani, până la 200 de miliarde de euro la finalul anului trecut. În linie cu economia a crescut și activitatea casei de avocatură pe care o fonda alături de câțiva prieteni și parteneri la jumătatea anului 2008 și care a ajuns de la zero la una dintre cele mai importante de pe piața locală, fiind inclusă de către cea mai recentă ediție a ghidului internațional Legal 500 în prima linie (Tier 1) în nouă dintre cele 15 arii de practică monitorizare.

Cu toate acestea, Cristina Filip mărturisește că au fost câteva momente în care a fost aproape de a renunța la avocatură. „În perioada studiilor, unul dintre profesorii de la Facultatea de Drept spunea că ne vom simți juriști cu adevărat atunci când vom ieși în sala de curs și tot ce vom vedea în jurul nostru este raport juridic: când cumpărăm un bilet de tramvai vom vedea raportul juridic, la fel și când cineva plantează un copac. Am ajuns să practic avocatura într-un loc intens și provocator, iar calea aceasta, a raporturilor juridice, a fost calea mea. Într-un fel, am ajuns la un moment de întrebare deoarece a vedea totul în jur ca o problemă juridică a adus foarte multe rezultate bune, foarte multă recunoaștere, foarte multă apreciere, însă în interiorul meu era ceva neexprimat. Ceva lipsea. Am reușit să extind perspectiva și să trec de la raporturi juridice la raporturi umane. Atunci când am introdus în peisaj omul cu problemele lui, deja rolul meu a devenit mult mai bogat.” Avea 30 de ani și ajunsese partener în cea mai puternică firmă de avocatură de la momentul respectiv de pe piața locală, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Întrebările au rămas și câțiva ani mai târziu a apărut un al doilea moment în care „am simțit diverse nevoi și m-am aplecat asupra unor întrebări despre cum îmi fac profesia.” Acest moment a dus la fondarea la jumătatea anului 2008, împreună cu un grup de parteneri și prieteni din cadrul unor firme precum NNDKP sau Linklaters, a casei de avocatură PeliFilip, „întrucât doream cu putere să desfășor profesia altfel. De la poziția de problem solver, mă vedeam un creator de valoare împreună cu o echipă. Voiam să fie mai clară valoarea pe care o aduceam pentru clienții noștri.”

Între timp, firma de avocatură care a început cu 13 avocați a crescut permanent, ajungând anul trecut, la împlinirea a zece ani de activitate, la aproximativ 100 de angajați, din care mai mult de 70 de avocați, fiind una dintre cele mai importante firme de pe piața locală, conform clasamentelor internaționale de profil realizate de Legal 500 sau Chambers Europe. S-a accentuat însă, după cum spune Cristina Filip, și dorința de a contribui la ceva mai mare, de a exista un angajament față de un proiect și față de o misiune pe termen lung.

„Aici au apărut, în acest moment de asumare a unui angajament față de o misiune mai mare decât oricare dintre noi, niște tensiuni care au arătat că nu există acest angajament asumat în mod egal și, pentru mine personal, a fost o tensiune între valoarea relațiilor cu colegii mei și autenticitatea principiilor în care cred. Au fost câteva luni foarte dificile, când oamenii cu care am pornit pe acest drum – mulți dintre ei făceau parte din primul grup de parteneri – confirmau și validau principiile în care credeam. Erau și alți oameni la care țineam și pe care îi apreciam și în raport cu care insistam că e și calea lor, iar ei insistau că nu e calea lor și că nu ar trebui să fie calea companiei. Între a renunța la ceea ce cred, la modul în care vrem să facem această profesie și a renunța la relația cu ei, m-am gândit chiar să renunț cu totul la întreg contextul. Erau oameni cu care am făcut lucruri extraordinare împreună, dar nu ne duceam nicăieri”, precizează Cristina Filip, un avocat care a participat de-a lungul carierei la unele dintre cele mai spectaculoase tranzacții de pe piața locală, printre care privatizările BCR sau activitățile de distribuție din sectorul energetic, dar și fuziunea dintre Banca Comercială Ion Ţiriac (BCIT) și HVB România, filiala locală a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), sau tranzacția prin care Ion Țiriac a vândut acțiunile băncii către Unicredit. Nu în ultimul rând, numele Cristinei Filip este legat și de achizițiile realizate de Banca Transilvania în ultimii ani (Volksbank, Bancpost sau Victoria Bank în Republica Moldova).

Rezultatul tensiunilor acumulate a fost că de la începutul lunii aprilie o parte dintre partenerii PeliFilip, printre care Francisc și Carmen Peli, alături de care Cristina Filip construise PeliFilip în 2008, au anunțat că își consolidează practicile sub alt brand, în timp ce activitatea casei de avocatură cu sediul central în cea mai înaltă clădire din Capitală continuă sub numele Filip & Company, cu aproximativ 75 de oameni din echipa anterioară, dintre care circa 50 sunt avocați, printre care cei 10 parteneri: Ioan Dumitrașcu, Alexandru Bîrsan, Cătălin Alexandru, Alina Stancu Bîrsan, Cătălin Suliman, Ioana Roman, Eliza Baias, Alexandra Manciulea și Raluca Pușcaș.

„Filip & Company este o evoluție a proiectului început în 2008, cu o clarificare a platformei de principii la care aderăm și pe baza cărora ne dorim să lucrăm.” Noul nume al firmei decurge dintr-o viziune de business curajoasă pe care afirmă că o vor pune în practică: „Destination 1st Century”, având ca obiectiv să devină prima companie locală din domeniu care va împlini 100 de ani. „Este o ambiție care se poate împlini doar ducând la nivelul următor modul în care operăm astăzi. Suntem aici pentru drumul cel lung. Suntem atenți la nevoia celor care vin din urmă. Sunt oameni pe care îi creștem și dintre ei vrem să ne alegem succesorii. Acum că am consolidat businessul, este important să dăm credit și recunoaștere și să valorizăm întreaga echipă. Alocăm timp mai mult pentru a crea mediul care să pună în valoare membrii echipei. În măsura în care le dai oamenilor recunoașterea contribuției lor, această contribuție nu face decât să crească și toată lumea din organizație să își dorească să contribuie. Egalitatea de șanse în organizația noastră permite fiecărui om din firmă, ca pe măsura capacităților lui, să crească și să ajungă până la vârf. Intrarea este pe merit, iar parcursul de carieră se dezvoltă pe baza capacităților și contribuțiilor fiecăruia.”

 

„Destination: 1st Century este o ambiție care se poate împlini doar ducând la nivelul următor modul în care operăm astăzi. Suntem aici pentru drumul cel lung”, Cristina Filip, Fondator Filip & Company

 

Filip & Company are zece parteneri:

Cătălin Alexandru, Cristina Filip, Alexandra Manciulea, Ioana Roman, Raluca Pușcaș (de la stânga la dreapta, rândul de jos)

Ioan Dumitrașcu, Alina Stancu Bîrsan, Cătălin Suliman, Alexandru Bîrsan, Eliza Baias (de la stânga la dreapta, rândul de sus)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii