Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Femei în top

În ultimele decenii, în contextul în care, la nivel mondial, peste 60% dintre absolvenții de învățământ superior sunt femei și peste 80% dintre deciziile de cumpărare sunt luate de femei, a crescut preocuparea pentru egalitatea de șanse între femei și  bărbați.
Lavinia Rasca, Asebuss

Deși lucrurile arată mai bine din acest punct de vedere, situația nu este încă rezolvată. În Uniunea Europeană, la calificări egale, femeile câștigă cu 16% mai puțin decât bărbații. Responsabilitățile în familie nu sunt distribuite în mod egal, de aceea femeile își întrerup de multe ori cariera și nu și-o mai reiau cu normă întreagă un timp, sau niciodată, deci decalajul de câștig crește până 31%. Ca urmare, pensiile lor sunt mai mici.

Lucrurile devin și mai complexe când este vorba despre pozițiile manageriale de top. Deși, la nivel internațional, companiile conduse de femei s-au dovedit clar a fi foarte performante și peste 50% dintre angajați sunt femei, sub 4% dintre ele ajung CEO. Este recunoscută necesitatea de schimbare a acestei situații, pentru că s-a demonstrat că femeile au reale competențe de leadership.

Într-o cercetare realizată de consultanții Jack Zengher și Joseph Folkman în 2012,  femeile lider au fost mai bine cotate decât bărbații lider la 12 din cele 16 caracteristici pe care autorii le consideră esențiale pentru un leadership performant (tabelul 1).

De asemenea, conform unei cercetări realizate în România, în 2013, de HART Consulting, PWN România, Adina Bigas și EXEC-EDU, femeile au indiscutabil profilul necesar succesului în poziții de conducere și au un stil de leadership propriu. Deși uneori pot părea mai timide și sunt mai autocritice și mai exigente față de cei din jur, ele cer și primesc bine feed-back în dorința de a-și îmbunătăți performanțele, colaborează mai bine și sunt mai puțin agresive decât bărbații, sunt mai pragmatice și mai atente în implementarea strategiei. Sunt orientate spre oameni, altruiste și preocupate de buna imagine a companiei.

Prin urmare, femeile au calitățile necesare unui leadership eficient. Atunci, de ce se află într-o proporție atât de mică la conducerea companiilor?

Specialiștii consideră că barierele care stau în drumul femeilor spre vârful piramidei organizaționale sunt legate de trei convingeri interconectate, pe care și le-au format ca urmare a experiențelor din familie, carieră și societate: “Nu vreau să ocup poziția de top”; „Nu voi face față în poziția de top”, „Nu voi putea obține poziția de top”.

“Nu vreau să ocup poziția de top” La fel ca și bărbații, femeile își doresc să promoveze. Multe dintre ele renunță însă la un moment dat, din cauza obligațiilor de familie și a lipsei de sprijin și înțelegere acasă, în companie și în societate.

“Nu voi face față în poziția de top” Această convingere apare din teama că presiunile familiale nu le vor lăsa timpul necesar pentru a performa la maxim în posturile solicitante, sau că angajații vor fi ostili ideii de a fi conduși de o femeie. Sunt puține modelele de femei lider, împlinite din toate punctele de vedere, care să le dea curajul să meargă mai departe.

“Nu voi putea obține poziția de top” Femeile sunt descurajate de practicile și mentalitățile care-i favorizează încă pe bărbați, de orarele și politicile de lucru inflexibile. Mediul profesional, care a luat naștere pe vremea când femeile stăteau acasă și nu aveau nici un drept, funcționează încă în mare măsură după regulile stabilite atunci, deci stilul de leadership masculin este încă preferat.

Participarea în programele de dezvoltare personală și profesională, ședințele de mentoring și coaching, afilierea la asociații de femei sunt printre metodele care le ajută pe femei să depășească aceste bariere.

 

Tabelul 1

Competențe de leadership Bărbați Femei
Au inițiativă 49,8 56,4
Sunt integri și onești 49,9 54,7
Sunt orientați spre rezultate 50,6 55,2
Practică auto-dezvoltarea 51,3 56,0
Îi dezvoltă pe alții 51,1 55,1
Inspiră și motivează 51,6 55,1
Construiesc relații 51,2 54,5
Colaborare și lucru în echipă 52,1 54,5
Încurajează și practică schimbarea 51,6 54,0
Stabilesc obiective mobilizatoare 51,7 54,1
Rezolvă probleme și fac analize 52,0 52,7
Comunică eficient 52,9 53,4
Conectează grupul la mediul extern 52,3 52,1
Inovează 52,5 52,2
Au expertiză tehnică și profesională 52,6 51,1
Au o perspectivă strategică 53,7 51,2

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii