Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

Fără regrete

Mișu Negrițoiu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), nu regretă nicio clipă asumarea mandatului, în urmă cu doi ani.
misu negritoiu_3461

Ultima perioadă a fost dificilă pentru Mișu Negrițoiu, cel puțin din punct de vedere al imaginii sale publice. În urmă cu doi ani, Negrițoiu era numit în funcția de președinte al ASF. Dacă regretă? „Nu regret, am știut de la început că este foarte greu. Acest mandat l-am definit ca pe ultimul meu mare proiect. Cred că am deschis foarte multe fronturi și, odată cu asta, evident, deranjezi tot mai multă lume, dar resetarea pieței era absolut necesară. În doi ani de zile noi am lansat opt legi, patru în asigurări și patru în piața de capital. Spuneți-mi un singur sector din România în care, în aceeași perioadă, s-au scos atâtea legi specifice”, a fost răspunsul său în cadrul ediției din acest an a evenimentului regional Forbes CEE Forum.

Totuși, Negrițoiu nu a apreciat reproșurile care i s-au făcut, legate de discursul public în favoarea creșterii primelor: „Am făcut asta pentru că a fost un consens în piață, faptul că eu am făcut un protocol cu transportatorii și ei au acceptat o creștere a primelor de 50% e ceva ce nu s-a mai auzit. Deci toată lumea era conștientă. Eu când m-am dus la ASF, am aflat clar care este diagnosticul pieței”. Așadar, oficialul ASF a observat că schema de garantare în asigurări era extrem de generoasă și oricine putea să vândă orice și la orice preț, pentru că exista un plătitor de ultimă instanță.

„Am văzut că 50% din despăgubiri ieșeau din termenul legal și atunci trebuia să ajungem la stabilitate financiară. Acesta a fost discursul și toată lumea era de acord că prețurile trebuiau mărite. (…) Suntem într-o situație de piață în curs de dezvoltare care trebuie tratată cu soluții pentru o astfel de piață, și asta am încercat să construim în ultimele șase luni de zile și sperăm să reușim”.

Pe de altă parte, ne apropiem de finalul încă unui an în care țara noastră nu a obținut statutul de piață emergentă din punctul de vedere al pieței de capital. „Cred că vom ajunge acolo, dar mai avem de lucru. Noi avem în principal trei probleme: emitenții, infrastructura și costurile de tranzacționare – pentru că suntem o țară mică și avem costuri mai mari, dar încet-încet trebuie să ne aliniem
la nivelul costurilor din celelalte
piețe. Emitenții încercăm să-i stimulăm. Autoritățile ar putea genera noi emitenți, mai ales prin capital de stat. La capitolul infrastructură, sunt trei instituții care au probleme (BVB, Contrapartea Centrală și Depozitarul Central), drept pentru care ne vom implica mai mult în acest sens”.

A fost o mișcare eficientă comasarea celor trei instituții de supraveghere – CSA, CNVM şi CSSPP? Mișu Negrițoiu nu ezită niciun moment: „Fără îndoială. Eu am venit la ASF să consolidez o instituție formată. Este un lucru foarte bun care s-a făcut, dar nu suntem încă unde ar trebui să fim, nici din punct de vedere structural. Din 28 de țări din Europa, inclusiv nemembre, care participă la piețe financiare nebancare, în 16 țări autoritatea de supraveghere este una integrată, inclusiv piața bancară. 12 au integrat complet și guvernanța și structural, iar acesta este maximul în materie de supraveghere”.

Potrivit acestuia, patru țări, respectiv Belgia, Germania, Marea Britanie și Olanda, care sunt cu piețe mai mari și mai sofisticate au sisteme de tip „twin peaks“, respectiv supraveghere pe bază de risc și supraveghere prudențială. Mișcarea care se face la nivel european este ca, în cele din urmă, toate autoritățile să aibă un sistem integrat de supraveghere. „Ar fi extrem de contraproductiv din ceea ce avem noi azi, să se facă un pas în spate și să se spargă ASF în două sau trei instituții din diverse considerente“, consideră Negrițoiu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii