FacebookTwitterLinkedIn

Liria Themo este exemplul perfect de cetățean global. Are origini românești și turcești, s-a născut și a copilărit în Statele Unite ale Americii, iar acum 20 de ani s-a întors în România, țară din care părinții ei au plecat înainte de apariția ei și a surorii sale.

VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES

13242229_1297358010293274_158881131_o

În țara bunicilor săi l-a cunoscut pe actualul său soț, Liviu, un antreprenor, cu care și-a întemeiat o familie. La Forbes Heroes, a vorbit despre familia sa și despre cum a reușit să o transforme într-o afacere: „Eu fac tot ceea ce e legat de casă, iar soțul meu este antreprenor. Ne-am găsit pe două căi, ni s-au segregat îndatoririle. Eu voiam să comunicăm, iar el venea obosit și nu mai voia să vorbească cu nimeni, că vorbise toată ziua”, povestește Liria Themo.

32 de rețete pentru a deveni propriul erou

Pe parcursul zilei sale de mamă, purta conversații cu cei mici, iar seara, când soțul său se întorcea de la serviciu, își dorea să aibă discuții mature cu cineva. La eveniment, a sfătuit publicul să noteze pe un bilețel tot ceea ce fiecare ar dori să îi spună partenerului său: „Aș vrea să vă gândiți la un lucru pe care ați vrea să-l spuneți partenerului sau partenerei și de fapt nu o faceți pentru că nu găsiți momentul potrivit. Încercați să vă organizați pentru a avea o discuție ca între adulți, neîncărcată emoțional, cum ai face la o discuție de afaceri, pentru că și familia este afacerea ta”, a sfătuit Liria Themo publicul de la Forbes Heroes. Ideea cu bilețelul își are originea într-un articol pe care l-a citit pe internet, despre un profesor care și-a îndemnat elevii să noteze pe o bucată de hârtie tot ceea ce ar vrea ca mentorii lor să știe despre ei, și, spre surprinderea lui, a primit răspunsuri neașteptate. Pe măsură ce zilele treceau, iar lipsa de comunicare era în continuare parte a familiei, Liria și Liviu au luat măsuri, pentru ca mariajul lor să nu fie compromis din această cauză.

VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES

Cum soțul său are experiență antreprenorială, a propus să își monitorizeze activitățile cu ajutorul unui fișier Excel. Cuprinde pagini cu sarcini, proiecte de viitor, programul lor, analize medicale, cheltuieli, vacanțe. Copiii au, de asemenea, câte o pagină, în scopul pregătirii acestora pentru un viitor strălucit: „Societatea e o piață și vrei să ai marfă bună, vandabilă pe acea piață”, a declarat ea. Această acțiune de a face apel la strategii utilizate în business i-a ajutat să realizeze cât timp dedică sarcinilor și cât timp petrec alături de familie. Este dificil, consideră Liria Themo, să îți delimitezi timpul în așa fel încât să nu neglijezi familia, dar au rezolvat această problemă în cele din urmă, realizând că nu era atât de dificil de fapt.

La eveniment, Liria Themo a făcut apel la conștiința tinerilor români: „Ar trebui ca în România să mai rămână și oameni de calitate, vă rog! Eu am venit, mi-am făcut treaba. Am venit din State, am rămas în România, de 20 de ani sunt aici. Vă rog, nu plecați!”. La finalul discursului, a evidențiat importanța familiei: „My family is my business, și cu asta închid. Ce scrieți pe bilețel trebuie spus, să nu se facă un gol mare în relație, dar și să construiți, pentru că sunteți baza societății. Nu vă lăsați duși de inerție, tratați familia ca pe o felie importantă în viață, așa veți fi mai eficienți și veți avea o familie mai sănătoasă”.

VEZI CARE AU FOST EROII PREZENȚI LA FORBES HEROES 2014