Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Fabricile de birouri

iride_IMG_5270
Bulevardul Dimitrie Pompeiu, de-a lungul căruia era înșirată altădată o salbă de fabrici, este astăzi un puternic pol office.

Acum 26 de ani, înainte de Revoluție, pe bulevardul Dimitrie Pompeiu veneau la muncă 30.000 de oameni în fiecare dimineață. Erau angajații fabricilor din zonă: Conect (producție de conectori pentru electronice), Feper (fabrica de echipamente periferice), Fabrica de Cinescoape și  Televizoare, Fabrica de Calculatoare și IIRUC.

Următoarea etapă în dezvoltarea economică a zonei a venit abia la începuturile anilor 2000, însă direcția nu a mai fost producția, ci serviciile. Așa a luat naștere unul dintre cei mai activi poli office din București. Primul parc office din zonă a fost edificat pe locul fostei Fabrici de Cinescoape și Televizoare și s-a numit Iride Business Park. Artizanul acestui ansamblu office,  vândut către austriecii de lmmofinanz în 2006 pentru 63 de milioane de euro, a fost Andrew Stear, managing partner în cadrul dezvoltatorului Red Management. Andrew Stear a venit în România în 1995, ca director de dezvoltare al unui fond american și, în 1996, a pornit propria companie de real estate. Iride Business Park trece, în prezent, printr-un amplu proces de  de transformare demarat de Immofinanz  la sfârșitul anului trecut.

Următorul parc de birouri de pe bulevardul Dimitrie Pompeiu a fost Novo Park, primul ansamblu dezvoltat de omul de afaceri Liviu Tudor, prin compania Genesis Development. Prima fază a ansamblului a însemnat construirea, în 2004, a 11.000 de metri pătrați. Au urmat alte faze de construcție, atent gândite în funcție de evoluția pieței, iar astăzi Novo Park este format din șapte clădiri de birouri, cu o suprafață de aproximativ 75.000 de metri pătrați închiriabili, ocupați în proporție de 99%. Cea mai recentă tranzacție de închiriere a fost extinderea companiei Luxoft. „Am remarcat în ultima perioadă tendința companiilor de a se extinde, acest lucru fiind vizibil atât în Novo Park, cât și West Gate, parcul de birouri pe care l-am dezvoltat în zona de vest a Bucureștiului. Doar în ultimii doi ani, chiriașii din Novo Park și West Gate și-au extins suprafețele existente cu aproximativ 20.000 de metri pătrați de birouri”, spune Liviu Tudor. De notat este că Novo Park a obținut certificarea BREEAM cu ratingul Very Good.

În apropiere de Novo Park se află Upground, ansamblu mixt office/rezidențial. Complexul a fost dezvoltat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas și vândut în 2007, când se afla în etapele inițiale de construcție, către RREEF, brațul de investiții în real estate al Deutsche Bank, contra sumei totale  de 340 de milioane de euro, într-o tranzacție de tip forward purchase. Anul trecut, fondul de investiții Globalworth, condus de Ioannis Papalekas, a cumpărat de la RREEF ansamblul Upground, pentru o sumă totală de aproximativ 200 de milioane de euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii