Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Industrie |
|

România@100: Fabrica ALUM- pregătită pentru creștere

Singurul producător de alumină calcinată din România și, în același timp, cea mai mare afacere din județul Tulcea, este gata să profite de pe urma revenirii din ultima perioadă a cererii de aluminiu la nivel mondial.
090 dosar Alum Tulcea 3

Aproape jumătate de secol a trecut de la punerea în funcțiune a rafinăriei de alumină de la Tulcea. Capacitatea de producție a ajuns la 600.000 de tone pe an, iar anul trecut a adus companiei un profit net de peste 13 milioane de lei, la afaceri de peste
636 de milioane de lei.

Fabrica ALUM de la Tulcea este singurul loc din țară unde se produce alumină calcinată. Aceasta este utilizată pentru obținerea aluminiului, deci nu ar trebui să mire pe nimeni că principalul client al Alum este producătorul de aluminiu ALRO. De altfel, cei doi producători fac parte din ceea ce oficialii săi numesc „Grupul ALRO”, care include, pe lângă ALUM și ALRO și companiile Sierra Mineral Holdings I, Ltd. (o societate minieră de extracție de bauxită), Vimetco Extrusion S.R.L.  (procesator produse extrudate), Conef S.A. (administratorul portofoliului de acțiuni ale Alro), Global Aluminium Ltd. (entitate de tip holding) și Bauxite Marketing Ltd. Prin intermediul acestei structuri, grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO. Acționarul principal al grupului este grupul Vimetco, al omului de afaceri rus Vitali Mașițki, însă ALRO a testat recent, fără succes, o ofertă secundară prin intermediul căreia fusese scos la vânzare un pachet de 54% din capitalul social al companiei. ALUM a devenit în cei 45 de ani de activitate, „un atu major pentru mediul de afaceri local și pentru economia românească, în general, fiind, în același timp, o parte strategică a Grupului ALRO”, potrivit lui Gheorghe Dobra, CEO al ALUM. Acesta afirmă că în ultimii circa zece ani a fost implementat un program extins de investiții la ALUM, care vizează creșterea eficienței și respectarea reglementărilor de mediu în vigoare. „Pe lângă investițiile efective în tehnologie, rolul crucial în această evoluție a fost jucat de angajații noștri. Acest program va continua, concentrându-se pe proiecte de tehnologie și de mediu”, a adăugat Dobra.

Proiectele de modernizare, începute în 2007, au dus la o creștere semnificativă a eficienței globale, a calității produselor și a capacității de producție, precum și la reducerea costurilor de producție, punând în același timp un accent deosebit pe siguranța operațională și a angajaților, potrivit oficialilor companiei. Investițiile au acoperit două domenii majore: tehnologia și mediul.

În perioada 2007-2009, ALUM și-a construit rețeaua internă de gaze naturale și a convertit sistemele de ardere ale cazanelor de abur și ale calcinatoarelor de la utilizarea păcurii la utilizarea gazelor naturale. În plus, compania a mărit capacitatea de producție a calcinatorului static și a achiziționat și montat echipamente pentru eficientizarea fluxului tehnologic.

Din 2009 până în prezent, compania a investit în tehnologie și în măsuri de protecție a mediului, reducând emisiile și cantitatea de apă utilizată pentru procesele tehnologice, precum și în creșterea siguranței operaționale a haldei de șlam. Investițiile au acoperit, de asemenea, măsurile de siguranță operațională a echipamentelor, creșterea eficienței energetice și punerea în funcțiune a echipamentelor de ultimă generație care au permis ALUM să își diversifice portofoliul de produse.

Pentru acest an, investițiile programate de producătorul din Tulcea în tehnologie și protecția mediului sunt de 59 de milioane de lei. De asemenea, pentru anul 2018 bugetul ALUM prevede obţinerea unor venituri totale de peste 190 de milioane de dolari din vânzarea de alumină calcinată și hidrat și un profit de aproape 6 milioane de dolari.

 

Citește și:România @100- Dobrogea

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii