Cautare
, Forbes Staff

Forbes Heroes |
|

Forbes Heroes 2017, Codruța Vulcu: Ezoterica ARTmania

Codruța Vulcu este fondatoarea și directoarea a două festivaluri importante din România: Festivalul ARTmania, promotor consacrat al muzicii rock, și Blaj aLive Festival, dedicat muzicii alternative.
 aboneaza-te
codruta vulcu

A inițiat unul dintre cele mai importante proiecte pentru industria internațională de spectacol, East European Music Conference, care va avea loc la Sibiu și unde vor veni cei mai importanți reprezentanți ai industriei europene de spectacol, oameni de afaceri, directorii celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole cu mari trupe, până la specialiști internaționali în securitate, avocați și experți în complicatul sistem internațional de taxe.

Pasiunea sa pentru artă a descoperit-o pe când avea 12 ani, când tatăl său s-a întors din Germania și i-a dăruit un casetofon Grundig. Bineînțeles, familiei nu i-a fost ușor să accepte că fata lor vrea să devină artistă, într-un mediu în care bunicul era un neurochirurg respectabil, iar tatăl inginer, Codruța avea să destabilizeze acest curs, găsindu-și vocația într-un domeniu diametral opus de cel pe care familia îl dorea pentru aceasta. A fost acceptată la liceul de artă din Sibiu. Părinții au tot sperat „că în patru ani voi ajunge să fac măcar arhitectura, scăzuseră chiar ei standardele.“  După doi ani de liceu, Codruța Vulcu vrea să se mute la liceul de arte din București, unde după lungi discuții reușește să-și convingă familia, astfel că vine în Capitală, la Liceul Nicolae Tonitza. După absolvirea liceului, aplică la Facultatea de Arte din București, unde este admisă la specializarea Foto, Video, Procesare computerizată a imaginii. În timpul verii, își câștiga bani făcând fotografii la festivalurile europene. Fiindcă îi plăceau muzica, arta și să călătorească, hotărăște să lucreze în presa scrisă.

Citiți aici poveștile celor 16 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2017

În 2001, se remarcă într-o conferință de presă a trupei Nightwish, care concertase la Festivalul de la Sighet. În urma unei discuții cu managerul trupei, ajunge să-i promită acestuia că-i va invita din nou în România, în condițiile în care ea nu știa nimic despre organizarea unui eveniment. „Mi-am zis, deci, am o problemă. Nu de alta, dar eu nu mai organizasem nici măcar Balul Bobocilor, ce să mai vorbim de un concert.“

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Pe lângă această pasiune pentru muzică, era încă studentă la arte și cu ajutorul profesorului său, Iosif Kiraly, a reușit să aibă prima sa expoziție personală la Muzeul de Artă Contemporană, și fiindcă își dorea foarte mult să ajungă în Nord, dar și datorită ajutorului din partea profesorului său, i-a fost acceptat proiectul la Muzeul de Artă Contemporană din Helsinki.

Bineînțeles, nu a uitat de promisiunea făcută, și astfel hotărăște să organizeze concertul. A mărturisit, în cadrul evenimentului Forbes Heroes, cum într-o vară a început să meargă la festivaluri europene, cu toate că până atunci participase la numeroase concerte și festivaluri europene, dar niciodată în postura în care urma să o facă acum. „Am început să număr câte toalete sunt puse, câte scene sunt, câte cabluri, câte… și aveam așa niște schițe pe care făceam… pentru că nu cunoșteam pe nimeni din industrie.“

2004 a fost anul în care a organizat primul său eveniment la Sala Palatului, cu biletele sold out cu o lună înainte. S-a ținut de promisiune, iar trupa Nightwish a concertat din nou, iar evenimentul s-a desfășurat cu succes.

În urma evenimentului, Codruța păstrează legătura cu formația, iar anul următor merge în turneu cu aceștia. Acolo, în urma unui concert îi mărturisește managerului trupei, Ewo, că vrea să organizeze un festival ,,și îl fac la Sibiu și se va numi ARTmania, pentru că este vorba despre maniaci după artă și o să mai fac un lucru, o să fie și despre fotografie, o să avem și artă, o să avem și film.“

Și-a făcut planurile pentru festival și a sperat ca fostul primar al Sibiului, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, să aprobe acele planuri și să le ofere Piața Mare din Sibiu pentru găzduirea concertului la care Codruța avea să-i aducă pe membrii trupei HIM, Nightwish, Opeth, Amorphis, Anathema, Lacrimosa, Tiamat, My Dying Bride și Within Temptation. „Eu am venit cu ideea să punem carduri și să cer bilete de intrare în Piața Mare.“ Și a reușit, a primit aprobarea lui Klaus Iohannis, dar a avut mici probleme înainte cu două săptămâni de eveniment, la ședința de avizare publică, unde s-a pus problema de a se anula festivalul din cauza unor motive absurde pe baza versurilor uneia dintre trupele ce avea să concerteze.

Acest lucru nu s-a întamplat, iar ARTmania s-a desfășurat din 2006, în fiecare an,  proiectul mergând înainte și crescând de la an la an.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii