FacebookTwitterLinkedIn

Clădirea cu cal. Așa a devenit cunoscut ansamblul office Bucharest Business Park, dezvoltat de Portland Trust după ce a vândut Opera Center, datorită sculpturii din fața clădirii de birouri. Complexul, finalizat în 2005, primul din zona Pieței Presei Libere, a fost vândut către austriecii de la CA Immo pentru suma de 62 de milioane de euro. Doi ani mai târziu, peisajul office al zonei era completat de S-Park, ansamblu office dezvoltat de compania Primavera Development,  controlată de familia Tănăsoiu și Valentin Bițoiu. Complexul a fost vândut către austriecii de la Immofinanz, pentru suma de 90 de milioane de euro, în condițiile unei investiiții estimate la 60 de milioane de euro.

Peste încă doi ani, în 2009, GTC România, în parteneriat cu Bluehouse Capital, inaugura City Gate, ansamblu compus din două turnuri office. În 2012, era inaugurat Unicredit Tower, în care instituția financiară și-a mutat sediul central. „UniCredit Tower  este investiția firmei Bog´Art, pe terenul companiei noastre și acolo vor sta timp de 10 ani, cu chirie, cei de la UniCredit Țiriac Bank, care au şi finanţat construcţia”, explica, în 2012, Raul Doicescu, proprietarul firmei Bog ´Art.

În 2014, în decembrie, clădirea a devenit proprietatea fondului de investiții Globalworth, condus de Ioannis Papalekas. Suma de vânzare a fost de aproximativ 43 de milioane de euro. Tranzacția, în cadrul căreia compania de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP)a oferit consultanță legală pentru cumpărător, „consolidează poziția Globalworth drept cel mai important investitor pe piața office din București”, după cum spune Dimitris Raptis, CIO în cadrul Globalworth Real Estate.

În prezent, stocul de clădiri de birouri din zona Pieței Presei Libere se ridică la aproape 127.000 de metri pătrați, iar nivelul chiriei este cuprins între 14 și 16 euro. În următorii doi ani, estimările arată că vor fi construiți încă 141.500 de metri pătrați de spații de birouri.