FacebookTwitterLinkedIn

Ovidiu Tender anunţa din 2010 că va investi masiv în Africa şi s-a ţinut de cuvânt. În acelaşi an, adăuga pe harta operaţiunilor Senegal, în 2012 Mauritius, iar anul acesta Serbia şi Singapore. Compania are deja operaţiuni în sudul Europei, Asia Centrală, Africa de Nord şi Africa de Vest, cu servicii geologice şi geofizice, de achiziţii şi procesare de date seismice. Prospecţiuni a investit anul acesta aproximativ 18 milioane de euro pentru dezvoltarea capacităţilor de lucru. „Anual desfăşurăm activităţi în opt-zece ţări“, spunea Gehrig Schultz, americanul care a fost adus la conducerea Prospecţiuni pentru a extinde activitatea companiei la nivel internaţional. Această extindere a dus la dublarea cifrei de afaceri în ultimii patru ani, iar managerul şi-a propus dublarea afacerilor în următorii trei ani. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 70,6 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul Finanţelor, iar grupul, circa 180 milioane de euro.

Avantajele fiscale şi potenţialul african l-au încurajat pe Tender să investească zeci de milioane de euro în concesiuni și prospectări geologice, dar nu numai. Dacă iniţial l-au interesat resursele minerale și agricultura,  în acest moment omul de afaceri este în negocieri pentru preluarea pachetului majoritar a două companii aeriene naţionale din Africa. Tender este deja proprietarul unei companii aeriene, Ten Airways, cu nouă avioane, care operează în sistem charter şi în sistem ACMI (închirierea aeronavelor cu tot cu echipaj şi celelalte servicii, pentru a opera în numele companiei care preia aeronava) în ţări din Europa, Asia şi Africa. Printre clienţii Ten Airways se numără Air Senegal, Rwanda Air, Air Ivoire.

Antreprenorul concentrează în Africa majoritatea operaţiunilor internaţionale ale Grupului Energetic Tender. Acesta deţine opt perimetre în câteva state din Africa de Vest, dintre care cel mai recent proiect este concesionarea  în Senegal a 5.000 de kilometri pentru explorare și exploatare de petrol și gaze.  Dar nu doar Africa îl atrage, deoarece a demarat proiecte şi în Cuba şi Venezuela.

Ovidiu Tender, care ocupă locul 8 în ediţia de anul acesta a Topului Forbes 500, cu o avere estimată la 400 de milioane de euro, amintea la conferinţa de lansare a Topului Forbes că Africa are un potenţial enorm: „În Africa sunt acum 1,2 miliarde de oameni, iar estimările arată că în 20 de ani numărul lor va ajunge la 2,4 miliarde. Aceştia trebuie să mănânce, să se îmbrace, să doarmă”. Miliardarul român derulează afaceri şi în construcţii şi în industria farmaceutică.

Lecţia de geografie

Miliardarul care ocupă locul 8 în ediţia 2013 a Topului editat de Forbes România susţine că „este important să fii pe fază, (..)să descoperi zone cu potenţial. Eu am căutat zone cu resurse geologice importante. În ultimii cinci ani, am învăţat că cel mai important lucru este să fii competitiv“.

Articol apărut în ediţia specială Forbes, Lecții după 20 de ani. Vedeţi aici ce alte articole mai conţine aceasta.