Cautare
, Contributor

|
|

Expansiune cu orice preț

Furnizorul local de servicii de comunicaţii Direct One, controlat de Teofil și Simion Mureșan, a avut un an productiv.
Teofil Muresan

După ce și-a lansat în decembrie 2011 propriul serviciu de video on demand, compania și-a extins activitatea prin preluarea Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane pentru fibră optică a Municipiului București. Astfel, Direct One, furnizor de servicii de comunicații „en gros” către marii operatori din telecom, precum Societatea Națională de Radiocomunicații, va prelua controlul asupra Netcity Telecom, în urma acordului semnat cu UTI Netcity Investment BV și UTI Grup SA, companiile care dețin 100% din acțiunile operatorului.  Tranzacția presupune achiziția pachetului integral de acțiuni de către Direct One S.A., furnizor independent și neutru de infrastructură de fibră optică pentru telecomunicații, controlat de antreprenorii români Teofil și Simion Mureșan. Direct One operează o rețea aeriană națională de fibră optică în lungime de peste 5.500 km ce asigură exclusiv conexiuni între orașe.

Finalizarea tranzacției urmează etapele legale și face obiectul aprobării Consiliului Concurenței. Negocierile cu Netcity au durat un an, Direct One participând la un proces competitiv inițiat de către acționarii Netcity în vara anului trecut, prin intermediul KPMG, conform informațiilor disponibile.

Direct One a înregistrat în 2015 afaceri de circa 42 milioane de lei și un profit de 12,7 milioane de lei. Netcity a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 40,4 milioane de lei şi un profit net de 14,5 milioane de lei. Compania din urmă avea un număr mediu de 24 de angajaţi şi datorii de 50,8 milioane de lei, conform datelor pe 2015 disponibile la Ministerul Finanţelor Publice. Totodată, la începutul acestui an, Direct One a preluat rețeaua de fibră optică a societății Electrogroup Cluj-Napoca, pentru o mai bună valorificare a acesteia și creșterea eficienței activității.

Succesul înregistrat în ultima perioadă vine la timp pentru firmă, după încercarea eșuată a companiei de a câștiga contractul de 2,5 milioane de lei scos la licitație de către Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională pentru rețeaua națională de internet broadband în zonele defavorizate (RO-NET), licitație care trebuia finalizată în decembrie 2015. Contractul a fost atribuit asocierii formată din Anastic Construct și United Engineering Team, în urma unei licitații inițiate în mai 2015. La licitație au mai depus oferte și asocierile Direct One-Electrogrup și UPC România-Deloitte Audit-Connection Consulting.

Dacă la Electrogrup acționariatul este împărțit între cei doi frați, în cadrul Direct One ei controlează împreună 64,32%, câte 32,16% fiecare, fiind asociați cu Marian Pantazescu care deține 30,66% și cu Mihai Dobrescu, care are 5%.

Cei doi antreprenori clujeni activează pe piața românească de aproximativ 15 ani, raportând anual, în ultimii cinci ani, afaceri de aproximativ 40 milioane de lei. Prima afacere pe care a dezvoltat-o Teofil Mureșan a avut sediul în apartamentul în care locuia, iar la acea vreme, în 1997, el activa ca profesor asociat la Universitatea Tehnică din Cluj și lucra ca dispecer șef  la Dispeceratul Energetic Național. „Credem cu tărie în agregarea față de fragmentarea pieței de conținut, având în vedere specificul pieței locale, lipsa de interes și de resurse ale celor mai multe companii de media din businessul online și dificultatea de a avea o ofertă autonomă puternică”, susțin reprezentanții companiei

O afacere de familie

De la fundație la acoperiș

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii