Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Opinii |
|

Exerciții de sinceritate

În cadrul conferinței pe care o organizează la fiecare final de an Salesforce, liderul soluțiilor CRM în cloud și una dintre cele mai apreciate companii din lume pentru mediul de lucru, fondatorul companiei, miliardarul Marc Benioff, l-a suprins pe Tim Cook, șeful Apple, cu o întrebare: „Când te gândești la tine, personal, și nu la organizația pe care o conduci, care ai spune că reprezintă pentru tine cea mai mare valoare?”.
 aboneaza-te
Ionut Bonoiu

Înainte de a discuta răspunsul lui Tim Cook, să dezvoltăm un pic ideea din spatele întrebării, deoarece mi se pare mai importantă ca oricând în istoria recentă. Dacă aveți ocazia, vă recomand să citiți cu atenție paginile web în care diferite companii din România – mai mult sau mai puțin cool –  își descriu în celebra rubrică „despre noi” setul de valori, alături de misiunea și viziunea lor. O înșiruire de banalități sau, dimpotrivă, de cuvinte prețioase și pretențioase, formulate în noua limbă de lemn corporatistă. Nici nu are rost să discutăm despre programele electorale sau despre discursurile aspiranților la diferitele roluri politice sau administrative!

Dar să mergem mai departe cu întrebarea și vă propun să facem, acum, la final de an, fiecare dintre noi, un exercițiu de sinceritate. Dacă ne-ar cere cineva să scriem pe o foaie de hârtie cele mai intime și ne-negociabile valori ale noastre, cele de la care nu am abdica niciodată, am fi capabili să facem acest lucru fără a fi ipocriți? Ba, mai mult, am putea susține cu convingere aceste valori în fața cuiva preț de 60 sau 90 de secunde (că tot este la modă formatul pitch-elevator)? Studii mai mult sau mai puțin empirice arată că, în general, mai puțin de unul din trei oameni este capabil să-și prezinte și să își susțină cu convingere valorile. Pentru toți ceilalți, cred că vacanța care urmează ar putea fi o perioadă tocmai bună pentru a ne gândi profund la valorile care ar trebui să ne ghideze în viață și, mai ales, după care ar trebui să ne ghidăm existența ÎN FIECARE ZI. Pentru că aceasta este cea mai mare dramă a zilelor noastre: este mai ușor ca oricând să găsim și să declarăm scopuri nobile, dar este la fel de ușor să abdicăm de la ele (ca excepție, desigur, care… tinde să se permanentizeze), atunci când toți ceilalți din jur fac același lucru și atunci când avem la îndemână scuze (oameni suntem, nu?).

Acum, să revenim la răspunsul lui Cook, cel care a spus, cu franchețe, că a înțeles abia în a doua jumătate a celui de-al patrulea deceniu de viață care este scopul său. „Ești într-o căutare și încerci să te convingi încă din tinerețe că scopul tău este să decizi ce școală să urmezi. Dar, după ce ai făcut asta și după ce ai absolvit, constați că nu e așa și încă nu știi care e scopul tău. Te gândești bine și crezi că e vorba despre obținerea unui anumit job. Sau poate e vorba de o promovare sau poate să te căsătorești ori să ai copii. La un moment dat, însă înțelegi că motivul pentru care suntem cu toții aici este să ajutăm pe altcineva. Și după ce realizezi asta, viața devine mult mai simplă. Folosind acest principiu călăuzitor, poți lua o mulțime de decizii care pot părea foarte complexe, dar pe care le poți face a fi destul de simple, pentru că nu este vorba despre tine. Tu ești aici în slujba altor persoane”, a spus Cook.

Mergând mai departe, o să vă las cu încă un exercițiu de sinceritate. Închideți ochii pentru jumătate de minut și gândiți-vă la cineva care a avut o influență deosebită asupra voastră și v-a ajutat să deveniți persoana din prezent! Apoi, deschideți ochii și gândiți-vă câți oameni se vor gândi la voi dacă ar primi aceeași întrebare! La mulți ani!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii