Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Comentarii/Editoriale |
|

Eșecul în trei lecţii

La ora la care Simona Halep juca finala turneului de la Roland Garros, în ceea ce avea să devină cel mai vizionat meci de tenis feminin din istoria postului de televiziune Eurosport, pe scena sălii de spectacole a ArCuB din zona Pieței Universității urca alpinistul Horia Colibășanu.
ionut_bonoiu_editorial.JPG

Simona Halep avea de luptat cu rusoaica Maria Șarapova, care o bătuse recent și la turneul de la Madrid, deținut de un alt român, Ion Țiriac. Și a făcut cu bine față până în momentul în care, în setul decisiv, la scorul 4-4, un arbitru de tușă a strigat „aut”, iar Simona Halep s-a oprit. Arbitrul Kader Nouni a coborât în teren, a identificat locul în care căzuse mingea (era în teren) și a decis să acorde punctul Șarapovei. Cu ceva timp înainte, când situația fusese exact pe dos, adică mingea care a picat în teren a fost în favoarea Simonei Halep, arbitrul decisese repetarea punctului.

„Cred că a fost un moment foarte important. M-am enervat şi apoi n-am putut să-mi gestionez emoţiile. Nu m-am mai concentrat la fel de bine pe punctele următoare. Mi-a tăiat elanul, n-am mai avut energia necesară pentru ce a urmat“, a explicat Simona Halep pentru gsp.ro. Ce a urmat, știe toată lumea: un break la zero pentru Șarapova, care a câștigat ușor și game-ul următor și, implicit, partida. „Asta e viaţa. Am greşit, trebuie să învăţ din asta. De acum încolo, în momentele importante voi şti ce să fac. Trebuie să privesc înainte, să muncesc mai mult şi să ajung să joc mai multe finale“.

Pe scena ArCuB, alpinistul Horia Colibășanu povestea cum a renunțat cu câteva săptămâni înainte să urce pe Everest. „Am fost patru alpiniști care am încercat anul acesta să urcăm Everestul fără oxigen. Dacă vremea ne-ar fi dat un răgaz, poate aș fi urcat”, spunea Horia Colibășanu, un alpinist care are în portofoliu șapte vârfuri de peste 8.000 de metri urcate fără oxigen. ”Fiecare litru de oxigen suplimentar pe minut înseamnă o reducere a altitudinii cu o mie de metri. Sportul de performanță înseamnă să urci fără oxigen și să îți asumi riscuri. Să te bazezi pe forțele tale”, explica anterior Colibășanu, un tip care exagerează, totuși, cu modestia, într-o lume în care de cele mai multe ori ambalajul bate conținutul.

„E foarte greu să renunți la câteva sute de metri de vârf, ca să te reîntorci la anul cu mâinile întregi. Victoria înseamnă să te întorci pe picioarele tale, întreg”, completa Colibășanu, care a devenit cunoscut lumii întregi după ce a renunțat să își abandoneze prietenul să moară singur pe munte. ”Alpiniștii de performanță nu cred că lasă pe nimeni în urmă”.

A treia lecție despre eșecuri este, de fapt o suită de lecții și le găsiți în interiorul acestei ediții speciale. E drept, bancherii se feresc, la fel ca mulți dintre managerii de top de la noi, să spună că au greșit.

Au greșit atunci când nu le-au spus șefilor de la sediile centrale că alimentează o bulă a consumului și că fuga după vânzări le afectează capacitatea de a găsi oameni bine pregătiți, care să evalueze corect riscul. Au greșit când nu au dat mai devreme drumul creditelor neperformante și au preferat să le țină sub preș în speranța că economia își va reveni de la sine. Au greșit când au pus în cârca clienților buni-platnici toate costurile neperformanțelor. Dar au făcut-o pentru că, altfel, bonusurile lor nu ar fi fost la fel de mari în niciuna dintre situații.

Acum, situația s-a întors împotriva lor, iar clienții (antreprenori și companii deopotrivă) au descoperit că intrarea în insolvență reprezintă cea mai bună modalitate de a le răspunde bancherilor la foc cu foc. Iar bancherii au înțeles că nu pot trăi fără clienți, după cum nici clienții nu se pot dezvolta fără banii bancherilor.

Într-o cultură est-europeană care stigmatizează eșecul (ca întreaga cultură europeană, spre deosebire de cea nord-americană) veți remarca însă printre rânduri că oamenii de afaceri de succes sunt cei care au și învățat ceva din greșelile pe care (nu) recunosc că le-au făcut.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii