FacebookTwitterLinkedIn

Enida Sitescu, Brand Manager La Roche Posay și CeraVe, divizia de Cosmetica Activa, L’Oreal România

Forbes: În opinia dvs. care sunt cele mai importante provocări în marketingul următorilor cinci ani? (Câteva predicții despre marketingul următorilor cinci ani)

Enida Sitescu: Marketingul, așa cum îl știm astăzi, nu va mai fi niciodată la fel. Nu mă refer însă la numărul de „P”-uri care trebuie să ne compună mix-ul, ci la faptul că trebuie să ne detașăm de ideea că există, ca entități separate, oameni de marketing și oameni de digital. Marketingul este digital, dintr-un motiv foarte simplu: consumatorul este online.

Pe cât de simplu sună, este pe cât se poate de complex. Totuși, un lucru e cert: niciodată până acum nu am avut la dispoziție atât de multe insight-uri despre consumator și niciodată în viitor nu vom avea atât de puține ca acum. Astăzi putem să ascultăm consumatorii, să conversăm cu ei, să le înțelegem obiceiurile și preferințele – într-un cuvânt – să ne conectăm cu ei.

Provocarea următorilor ani va consta în a reuși să navigăm prin cantitatea uriașă de informații pentru a lua cele mai bune decizii, data driven, pentru a răspunde nevoilor consumatorilor, fără a fi, însă, invazivi.

Prioritatea noastră ca branduri și ca marketeers va fi să ne adaptăm rapid la transformare, să adoptăm noile tool-uri pentru analiza datelor și să dezvoltăm noi skill-uri.

Partea bună este că nu va trebui să devenim experți în date, niște roboței care să le opereze, ci doar să învățam să le interpretăm, cu ajutorul tehnologiei (machine learning, artificial intelligence) pentru a lua decizii corecte.

TOP 50 OAMENI DE MARKETING: MONICA TAMAȘ (UNILEVER)

Forbes: Ce sfaturi i-ați da unui tânăr care intră în marketing? (Atât lucruri bune, cât și lucruri mai puțin bune despre marketing.)

Enida Sitescu: Deseori, în interviuri cu viitori marketeers sunt curioasă să aflu de ce aleg marketing ca și plan de carieră, ce anume îi atrage. Aproape întotdeauna răspunsul este legat de creativitate. Însă un om de marketing complet trebuie să fie mult mai mult decât creativ.

Cred că totul trebuie să înceapă cu pasiune și mai apoi cu transformarea energiei pozitive în acțiune și rezultate, obținute cu responsabilitate.

Am apreciat întotdeauna oamenii care vor să învețe, care au curaj să facă lucrurile altfel, cărora nu le este teamă de eșec. Și mai cred că trebuie să fie și să rămână curioși. Chiar dacă se spune că a omorât pisica, curiozitatea cu siguranță nu-i va face asta unui om de marketing.

TOP 50 OAMENI DE MARKETING: ANCA MUȘAT (HEINEKEN)

Forbes: Care sunt criteriile si principiile pe baza cărora va alegeți partenerii de comunicare? (agenții de publicitate, media, PR, digital, furnizori)

Enida Sitescu: Pentru mine este în primul rând important că partenerii aleși în business, nu neapărat în comunicare, să ne împărtășească valorile. Integritate, respect reciproc, etică, sustenabilitate, excelență, transparență.

În plus, pentru partenerii de comunicare, este esențial să ne cunoască business-ul, să ne înțeleagă brandurile, consumatorii și rolul nostru în viață acestora.

TOP 50 OAMENI DE MARKETING: RĂZVAN NANULESCU (SANOFI)

Forbes: Care considerați ca este cea mai importanta calitate al unui om bun de marketing?

Enida Sitescu: Marketingul este un domeniu în care, că să fii cu adevărat bun, trebuie să ai o multitudine de calități și aptitudini. E greu să aleg una singură, mai ales că în această perioadă marketingul trece printr-o redefinire majoră.

Cred că un bun om de marketing trebuie să aibă trei tipuri de calități diferite: knowledge, skills & mindset. Knowledge pentru că indiferent de cât de mult se schimbă contextul în care operăm, principiile rămân totuși neschimbate. Skills, și aici și provocarea, pentru că nu trebuie să ne oprim niciodată din învățat.

Dar tocmai pentru că vorbim despre marketing în această eră transformațională, finețea în execuție va fi data de Mindset. Accelerarea exponențială a online-ului reduce drastic share-ul în atenția consumatorului. Cred că tot mai mult, în viitor, calitatea conținutului și, mai mult, personalizarea cât mai fină – vor prima. Cei cărora ne adresăm nu sunt doar „consumatori” – ci sunt, suntem, ființe cu emoții, sentimente, obiceiuri, relații interpersonale.

Și atunci, provocarea cea mai mare va fi să fim autentici și empatici. Paradoxal poate, va trebui ca într-o eră atât de digitalizată, să ne folosim de tehnologie pentru a deveni nu doar consumer-centric ci human-centric.

TOP 50 OAMENI DE MARKETING: ANDREEA CRAMER (TELEKOM)